2018. február 12., hétfő

DÉLELŐTT | 
Izsák és Rebeka

Igehely: 1Móz 24:50-67; Kulcsige: 1Móz 24:67 „Izsák ekkor bevezette Rebekát anyjának, Sárának a sátrába, és feleségül vette Rebekát. Izsák megszerette őt, és megvigasztalódott anyja halála után.”

Ma is nagy dolog a hívő fiúk számára, olyan feleséget találni, akivel istenfélelemben, boldogan élhetnek beteljesedett házaséletet. Isten azonban kész ebben is segíteni. “Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Péld 3:5-6). Rebeka istenfélő, erkölcsös lány volt, aki tudta, hogy Isten akarata a tisztaságban kötött házasság. (1Móz 24:16, 65). Sajnos a mai világ nem ezt reklámozza. Rebeka megértette a szolga kérését és vállalta, hogy Izsák felesége legyen. Ezt a lépést hittel tette meg. Amikor te gondolsz egy személyre, hogy vele házasságot köss, már egy hitlépést tettél, amit folytatni kell addig, amíg megvalósul az Isten akarata. De ha valaki nem újjászületett személlyel köt házasságot, annak meglesznek a szomorú következményei. Másrészt az is fontos alapelv, hogy szeresd a házastársad. Ez egy összetartó kapocs lesz a nehéz körülmények közepette is. (67v). Ha még házasság előtt vagy, hogyan készülsz a házasságkötésre? Ha már házasságban élsz, mit teszel annak érdekében, hogy gyermekeid és ismerőseid is tisztán léphessenek a házasságra?

Tóth Róbert

DÉLUTÁN | 

Örömteljes házasélet

Igehely: Péld 5:15-23

Ahol Isten lakik ott az Ő szerzeménye, a házasság örömteli. Másképp keserű kínlódás, amiből igyekeznek a felek kikerülni, vagy máshol keresni a boldogságot. A Teremtő úgy látta jónak, hogy egy férfi és egy nő alkossa a család alapját. A bennük elhelyezett értékek ebben a keretben legyenek élvezve, hasznosítva. Legyen saját kút: amekkora érték a sivatagban egy vizet adó kút, akkora érték a házastárs. Ne járjon más oda inni, én se menjek a máséra. Kiki a magáéra viseljen gondot, tartsa tisztán, élvezze. Kizárólagos ajándék Istentől. Az ifjúkorban elvett feleség a legszebb volt nekem. A vőlegény is. Maradjon ez így az évek teltével is. „Szerelmétől mindig mámoros leszel.” Az életben szinte mindig józanul kell dönteni, élni (nem érzelmi alapon), a házasságban viszont megengedett, ajánlott a szerelemtől való megmámorosodás. De csak házastársunk mámorítson! Még öregkorban is.

Örömteli házaséletben nincs helye egy harmadik személynek. „Galambom csak egy van ...”. (ÉnÉn 6:8) Minden más megrontja, amit Isten egybeszerkesztett. Hűség, őszinteség, önfeláldozás kulcsszavak az örömteli házasságban. Élvezzük, amit Isten örömünkre adott!

Kisded Ernő

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?