2018. december 15., szombat

DÉLELŐTT | 
Lankadatlan szolgálat

Igehely: 2Pt 1:12-21; Kulcsige: 2Pt 1:12 „Ezért ezekre mindig emlékeztetni foglak titeket, bár ismeritek mindezt, és a megismert igazsághoz szilárdan ragaszkodtok.”

A lankadatlan szó szinonimái az elszánt, fáradhatatlan, szívós, hajthatatlan, állhatatos, rendületlen, tántoríthatatlan, kitartó, elkötelezett, eltökélt, szilárd, rendíthetetlen, megállíthatatlan, elhivatott, áldozatos. A fáradtság viszont a bűn okozta emberi tulajdonság. „Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak” (Ézs 40:29). Csak az örökkévaló Isten, a „földkerekség teremtője nem fárad, és nem lankad el…” Elismerjük, hogy szolgálatunk nem lankadatlan. Elfáraszt, amikor látjuk, hogy munkánkat nem értékelik, soha nem érünk feladataink végére, vagy az általunk hirdetett Ige olyan, mint a falra hányt borsó.

Nem elég fogadkozni hűségünkről. Valamikor Péter is tette ezt, magát különbnek tartva tanítványtársainál, aztán szégyenletesen tagadott. Saját bőrén tapasztalta az emberi gyengeség gyarlóságait. De megtért, és most levelében azt teszi, amire az akkor őt segítő Jézus kérte: „ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait!” (Lk 22:32) Péter apostol levele példaértékű szolgálat nekünk is. Szeretettel mondja: „amíg ebben a földi porsátorban vagyok, mindig emlékeztetni foglak titeket.” Levelével halála után évszázadokkal is ébresztget. Te hogyan teszed ezt?

Nagy István

DÉLUTÁN | 

Helyet készít neked és nekem

Igehely: Jn 14:1-3

Nem tudjuk igazából, hogy mit tartalmaz a mennyei helykészítés, és miként lehet a mennyet alkalmassá tenni arra, hogy jó lakóhelyünk legyen. De az bőven elég nekünk, hogy Jézus tudja, mi az, ami igazán szép és jó, és meg is cselekszi azt.

Két képet említ Jézus a hellyel kapcsolatosan: „az én Atyám házában”. Ez a kép arról beszél, hogy családi kapcsolatunk lesz majd Istennel és egymással. Van egy másik kép is, amit a Szentírás említ, a Zsidókhoz írt levélben, a 11:10-ben. Úgy beszél az Ige erről a helyről, mint alapokkal bíró városról, amelynek „építője és alkotója maga Isten”. Alkotója nem emberi kéz. E lakás biztonságos otthont jelent, mert Isten jelenléte védelmet, boldog életet biztosít.

Itt csak vándorok vagyunk. Van ugyan földi otthonunk, lakásunk, ahol élhetünk, amit sajátunknak mondhatunk, de ennél sokkal fontosabb, hogy van egy ország is, amit Istentől kapunk örök ajándékba. Nem baj, ha jól érezzük magunkat földi otthonunkban, de ez nem elég! Vallod őszintén: „Fenn a mennyben, a szentek lakhelyén, az otthonom már készen van, vágyom Jézussal együtt lenni én, ott fönt, az égi otthonban”!?

Nagy István

 Napi áhítat

Igehely: 1Kir 12:6–16; Kulcsige: 1Kir 12:8 „De ő nem fogadta meg a tanácsot, amelyet a vének adtak neki, hanem tanácskozott az ifjakkal is, akik vele együtt nőttek fel, és az ő idejében álltak szolgálatba.”

Isten választott népe sohasem alkotott egységes királyságot. Dávid és Salamon birodalma Júda, Jeruzsálem és Észak-Izráel királyságaiból állt, akik egy rövid időre közös királyt választottak. Dávid családjának dinasztikus öröklését csak Jeruzsálem és Júda ismerte el. Az északi törzsek a Dáviddal kötött szerződés (2Sám 5:3) alapján fenntartották maguknak a királyválasztás jogát. Dávid személye összekovácsolta a népet, Salamont inkább csak elfogadták, de Roboámnak már bizonyítania kellett, hogy népének jólétét és nem saját büszke vágyait fogja szolgálni.