Történelmi bizottságok közös tanácskozása

Nagyváradra, május 11-re, a bizottsági tagok és az elcsatolt területek magyar baptista gyülekezeteit képviselő történész testvérek mellett a Magyarországi Baptista Egyház és az erdélyi szövetség vezetőségének képviselői is hivatalosak voltak.
Az együttlét a 2017-es jubileumi esztendő előkészítésének jegyében zajlott.

A tanácskozás kezdetén Kiss Lehel, az erdélyi Történelmi Bizottság elnöke az Eszter 6,1-en alapuló rövid elmélkedéssel buzdította imára a résztvevőket. Ezt követően dr. Mészáros Kálmán, a magyarországi Történelmi Bizottság elnöke és a BTA egyháztörténeti tanszékének vezetője ismertette az idei országos választó közgyűlésre írt mintegy húszoldalas beszámolójának lényegesebb pontjait. Az elmúlt négy évben történt események ismertetésén túl elmondta azt is, hogy a közeljövőben több, a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó tudományos konferenciát, gyülekezeti megemlékezést és egyháztörténeti tanulmányutat terveznek a reformáció vezéregyéniségei életének és az anabaptista mozgalom kibon­ta­ko­­zásának jelentősebb állomáshelyein.

Bereczki Lajos levéltári igazgató hét előkészület alatt álló történelmi témájú kiadványról szólt, míg Papp János, az MBE elnöke azokról a lehetőségekről, amelyek a jövőben segíthetik bevinni a köztudatba a baptista jelenlétet és értékeket. Ilyen lehetőség többek között a Reformáció Emlékbizottságban való résztvétel, az októberben Budapesten megtartandó baptista művészeti konferencia, kiállítások szervezése, valamint a baptizmus történetének bemutatása egy reprezentatív, egyháztörténelmi könyvsorozatban.

Bacsó Benjámin amellett, hogy doktori disszertációján dolgozik, baptista témájú előadásokat tart a Doktoranduszok Országos Szövetségének konferenciáin.

A Felvidék képviselő­je­ként Dóczé Bálint elmondta, hogy Szlovákiában nagy szükség van arra, hogy a gyülekezetek még többet megtudjanak az anabaptista mozgalomról, és hogy felkarolják a még megmenthető anabaptista emlékhelyek ügyét.

2017-ben lesz 100 esztendeje, hogy Kornya Mihály az Úrhoz költözött. Az erről való méltó megemlékezés kapcsán az erdélyi Történelmi Bizottság számos javaslatot tett a szövetség elnökségének. Az elnökség válaszlevelét Kiss Lehel ismertette, majd beszélt a munka alatt álló kiadványokról, és egyéni kutatásairól is. Dr. Kovács József a „Patak a száraz tájon” című, az erdélyi ébredést tárgyaló kötetének fogadtatásával kapcsolatos pozitív tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Kiss Zoltán bihardiószegi lelkipásztorként a Kornya-év előkészítésében vállal szerepet.

A Kornya-év nyitó istentisztelete a tavasz folyamán, 2017. április 1-én és 2-án Nagyszalontán, a záróalkalom pedig az ősz folyamán, 2017. október 15-én Bihardiószegen lesz megtartva a jakabi feltételek mellett. Kelemen Sándor (Szalárd) levéltáros a Kornya-családfa minél részletesebb összeállításán dolgozik, ami együtt jár a Kornya Mihállyal kapcsolatos eddigi téves információk kijavításával is. A késő délutánba nyúló alkalom végén Borzási Pál szövetségi főtitkár szolgált rövid igei üzenettel a Prédikátor 7,10 alapján.

A találkozó folyamán is azt a tényt tartottuk szem előtt, hogy magyar baptista közösségünk a történelem Urától hatalmas, drága örökséget kapott, amit meg kell őrizni és továbbítani a következő nemzedékeknek. Elődeink elszántsága a Krisztus követésében és a szolgálatban való buzgósága számunkra hálaok, serkentő példa. Nézzünk életük végére, és kövessük hitüket!

Kiss Lehel lp., az erdélyi
Történelmi Bizottság elnöke