Testi-lelki tisztaság és frissesség

Határmenti nők találkozója Csatárban

„Itt vagyok most jó Uram” – kezdtük a találkozót május 29-én, vasárnap a csatári gyülekezet imatermében, majd meggyőződéssel énekeltük, hogy „tart az égi kéz”. Szerettünk volna a sok bezártság után végre kimozdulni, feltöltődni és már az áhítat, énekek és a bizonyságtevések során volt is erre lehetőség.

Moroz Andrea hangsúlyossá tette az áhítat alkalmával a Zsolt 62: 2-3 alapján, hogy mennyire fontos az Istennel töltött idő, hiszen annyi mindent kaphatunk Isten jelenlétében: csendességet, segítséget, szabadítást, oltalmat és menedéket.

Szűcs Tünde egy kis tavasz végi LOMtalanításra buzdított minket. Nem csak a lakásban vagyunk hajlamosak megtűrni fölösleges dolgokat, de az életünkben is vannak haszontalan LOMok. Ilyenek az aggodaLOM, fölösleges izgaLOM, hamis vonzaLOM, dédelgetett fájdaLOM és társaik. Viszont gyűjthetünk helyettük hasznos LOMokat is, mint a szorgaLOM, nyugaLOM vagy önuraLOM, irgaLOM, vagy egy áldott alkaLOM, mint amilyen ez a találkozó is volt a számunkra. 

Papp Erzsike élő bizonyságtevésben mondta el, hogy megpróbált két úrnak szolgálni, megfelelni a keresztény elvárásoknak is, de a barátoknak is. „A hit egy nagy ajándék, de nem mindegy, hogy miben hiszek” – hangsúlyozta, az igazi hit frissen tartja lelki életünket. 

Halász Irénke testvérnő egy szép csokorba szedte, hogy mi is a legfontosabb a testi és lelki tisztaságunkhoz. Amennyire fontos a tisztaság az egészségünk megőrzéséhez, annyira fontos a belső tisztaság a lelki egészségünk megőrzéséhez. A helyes és rendszeres tisztálkodás úgy fizikailag, mint lelkileg elengedhetetlen. Ahogy megszoktuk az elmúlt években, hogy még a helyes kézmosásnak is vannak bizonyos lépései, úgy a lelki megtisztulásnak is. Megbánni a bűnt, megvallani és elhagyni, majd kegyelemben járni és szolgálni. A megtisztulás áldásai közé sorolhatjuk a boldogságot, az örökös örömöt, azt, hogy bemehetünk Isten országába, vagy azt, hogy részt vehetünk a Bárány menyegzőjén és örökkön örökké Vele lehetünk.

Testi üdeségünk, frissességünk feltétele az egészséges életmód, az elegendő víz fogyasztása, a megfelelő étrend, a mozgás és a pihenés. Belső tisztaságunk attól függ első sorban, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a Szőlőtővel. Lehetünk megöntözött kert, folyóvíz mellé ültetett fa, amely felszívja magába az életadó vizet. Másodsorban pedig attól függ mindez, hogy milyen kapcsolatban vagyunk embertársainkkal. Képesek vagyunk-e felüdülni a szolgálatban? Mi pont fordítva gondolkodnánk: „pihennék én végre, ha valaki elvégezné a.....” . Az igében pedig azt olvassuk, hogy „aki mást felüdít, maga is felüdül.”

Jön a Vőlegényünk, aki Hű és Igaz, Királyok Királya és Uraknak Ura. Várjuk őt tisztán!

Szűcs Attila zárógondolataiban hangsúlyozta, hogy A Királyi menyegzőre csak tiszta szívvel lehet bemenni. De mi az a szív?

♥ Érzelmi és lelki életünk
♥ Személyiségünk forrása
♥ Isten titokzatos munkájának a színtere
♥ Az a hely, ahol találkozhatunk Istennel

A tiszta szívű ember nem érzi jól magát a piszkos állapotban! Az évek során a tisztítószerek nagyon sokat fejlődtek, és változtak. A lelki tisztítószer viszont ma is a régi, nem változott. 

Legyen mindennapjaink imája: „Tiszta szívet teremts bennem, óh Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem” (Zsolt 51:12). 

Áldás volt együtt énekelni, imádkozni, feltöltődni, tisztulni, gyógyulni.

Tóth Sarolta, Biharszentjános