Sport-tábor – 2022, Hargita

A Vasárnapi Iskolai Szövetség a vakáció idején sem tétlenkedik, az iskola végeztével kezdődik a nyári táborok, bejáró táborok szezonja, ami lehetőség a gyermekek hitben való megerősödésére, valamint a gyülekezet falain kívüli gyermekek elérésére is. 

Immár második alkalommal szervezhettünk országos sporttábort a Hargita Keresztény Táborban azon gyermekek számára, akik szeretik a mozgást, szívesen sportolnak, valamilyen sportot gyakorolnak, vagy csak ismerkedni szeretnének valamilyen sportággal, kipróbálni új mozgásformákat. 

Július 4-9. között került sor a Sporttáborra. Hétfőn nagy izgalommal, kíváncsisággal érkezett a népes csapat. Körülbelül 115 gyermek és 25 kísérő vett részt a táboron. A gyerekek már bejelentkezéskor kiválaszthattak két-három sportágat, amit gyakorolhattak, kipróbálhattak a táborban. Volt foci, kosárlabda, röplabda, tenisz, ugrókötelezés, kendama, lovaglás, íjászat, botvívás. Jó volt látni, hogyan fejlődnek, ügyesednek, bátorodnak pár nap alatt is egy-egy új sportágban.

Minden nap volt délelőtt is és délután is két-két óra, amikor a gyerekek, tinik csoportos vagy egyéni edzéseken vettek részt az egyéni órarendjük szerint, emellett lehetőség volt a szabadidőben kézimunkázni, társasjátékozni, olvasni, bibliai levelező sorozatot elvégezni, szabadon sportolni, játszani is a tábor területén. Természetesen a sportok mellett a tábor fő tevékenysége a bibliai tanítás és a csoportbeszélgetés volt. Minden nap, ebéd előtt korosztály szerinti csoportokra oszolva került sor a tanításra és csoportbeszélgetésre. Négy keresztény élsportoló életét tanulmányozva figyeltük meg, hogy mi az, ami drágább lehet, és kell legyen az aranynál, mint bármilyen elért siker és eredmény. Bátorító volt látni, hogy ezek a sportolók életük legmélyebb és legmagasabb pontján is Jézust helyezték minden elé, ő volt életük középpontja, benne bíztak, az ő dicsőségére sportoltak.

Az esti alkalom is lehetőséget adott elmélyülni az érintett témákban Borzási Pál lelkipásztortestvér tanításai nyomán, aki rámutatott, milyen fontos a hit az életünkben, hogy csak Jézus lehet a biztos pont az életünkben, s bármennyire egészséges és jó is a sport, egy keresztény ember, fiatal életében nem lehet az fontosabb Jézusnál, a Jézussal való járásnál. Az esti alkalmak egyik fénypontja a közös Isten-dicsőítés volt, amikor a dicsőítést vezető fiatalok vezetésével együtt magasztalhattuk Istenünket, énekelhettünk róla és neki, arról, hogy ő a mi erőnk, hogy vele érhetünk célba. Az esti alkalom után lehetőség volt együtt imádkozni a tanítókkal, vagy a lelkipásztorral, beszélgetni, kérdésekre választ keresni. Többen döntöttek az Úr Jézus mellett, de voltak olyanok is, akik azért mentek le imádkozni, hogy megerősödjenek, megújuljanak a hitükben.

Hálás szívvel tekintünk vissza a táborra, hisz oly sok okunk van a hálaadásra. Istenünknek adunk hálát és őt magasztaljuk,  hiszen az előrejelzések ellenére csodás időjárásban részesített bennünket; megőrizte úgy a gyermekeket, mint a felnőtteket az egész táborozás alatt; lehetővé tette, hogy sok hívő és nem hívő családból származó gyermek hallhassa az evangéliumot; voltak megtérések és megújulások a táborban a gyerekek között; kirendelte a tanítókat, sporttanárokat; bőséges, finom táplálékban részesített; sokan részt vettek a GYEK által biztosított bibliai levelező sorozatokban; gyakorolhattuk a közösséget, mi tanítók és felnőttek is, s tapasztalhattuk az egységet és áldást a szolgálatban.

Elmondhatjuk, hogy mindent kegyelemből kaptunk Istenünktől, s övé a dicsőség mindenért. Reméljük, hogy jövőre is lesz folytatása a tábornak, de addig is, kérjük a testvéreket, hogy imádkozzanak azokért a gyerekekért, tinikért, akik ott a táborban hallhatták az evangéliumot, azokért, akik döntöttek az Úr Jézus mellett, s azokért is, akikben még meg kell érjen ez a döntés. 

Bereczki Klára