Istennel a krízishelyzetekben

A Vasárnapi Iskolai Szövetség országos konferenciája Kolozsváron

A koronavírus-járvány okozta kétévnyi kimaradás után Isten kegyelméből folyó év május 21-én ismét sor kerülhetett a Vasárnapi Iskolai Szövetség országos konferenciájára, amelynek a kolozsvári magyar baptista gyülekezet imaháza adott otthont. Országos konferenciaként volt meghirdetve, de családias hangulatú alkalommá alakult. A nem nagy számú résztvevő megérkezéskor kötetlen beszélgetéssel hangolt a konferenciára, a kávé, tea, kalács mellett. 

Az éneklésben a helyi gyülekezet dicsőítő csoportja vezetett bennünket, majd Máté Imola VISZ-elnök köszöntő szavait és a kezdőimát követően, Pardi Félix testvér, Szövetségünk elnöke köszöntötte a jelenlévő tanítókat a Mt 21: 28 alapján, a példázatbeli apa szavaival biztatva az Úr munkájára. 

Imára Nyilas Erika, a helyi gyülekezet tagja, a Gyermek Evangélizációs Közösség munkatársa, valamint Bogya Emese nagybányai tanító buzdítottak a Fil 4: 4, illetve a Zsolt 19: 8-12 alapján, kiemelve az Úrban való öröm, illetve Isten igéjének fontosságát. 

A délelőtt gerincét Dr. Berszán Lídia egyetemi docens, családterapeuta előadása adta, aki a Gal 1:11-12-ből kiindulva szólt a krízisekről, mint egy hosszabb lejáratú válságos időszak kiindulópontjairól, valamint az életben felemerülő, különböző válságokról, a szakember és a keresztyén ember szemével. Világossá vált az, hogy a válság nemcsak nehéz időszakként határozható meg, de a fejlődésre való lehetőségként is. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a válságban levő személy segítséget kapjon, és kész legyen a változásra. Mint olyanok, akik a válságban levő személyek mellett vagyunk, fontos ráéreznünk a segítségnyújtás megfelelő formájára. A kérdezz-felelek rovatban is több lényeges kérdés merült fel. 

Rövid szünet után két szemináriummal folytatódott a konferencia. Az első szemináriumon Kovács Barna, a Gyermek Evangélizációs Közösség romániai szervezetének vezetőségi tagja, szatmárnémeti gyülekezeti vén szólt   a tanító erőforrásairól a Zsolt 87: 7 alapján, kiemelve az evangéliumot és annak erejét, mint az erőforrást. 

A második szemináriumon Máté Imola, a „Gyermekmisszió a vasárnapi iskola falain túl” témakörét járta körül, kiemelve, hogy szükséges a mennyei látás, elhívás, és a kezdeményezés a misszióban. 

A szünetekben lehetőség nyílt keresztyén gyermekirodalom, tábori anyagok megtekintésére és vásárlására is, a nyári táborokra való tekintettel. A kolozsvári testvérek jóvoltából, akiknek ezúton is köszönetünket fejezzük ki, ízletes ebéddel, és az amellett folytatott testvéri beszélgetésekkel ért véget konferenciánk. Hála az Úrnak mindenért! 

Vékás Benjámin