2024. július 8., hétfő

DÉLELŐTT | 
Aki Istent szereti…

Igehely: 5Móz 30:1–10; Kulcsige: 5Móz 30:9 „Elhalmoz téged javaival Istened, az Úr kezed minden munkájában, méhed gyümölcsében, állataid ivadékában és földed termésében. Mert újra örömét leli majd az Úr abban, hogy jót tegyen veled, ahogyan örömét lelte atyáidban.”

Az Isten atyai kegyelme, szeretete nem szűnik meg: „ha megtérsz, újra hozzád fordul”, jóra fordítja népe sorsát. Még a feltételeket is megteremti ahhoz, hogy a választott nép megtartsa törvényeit: megváltoztatja a szívüket. Isten parancsának megtartása életet jelent, mert az élet forrása az. Aki szereti Istent, ezt törvényeinek cselekvésével bizonyítja be, és ez összekapcsolja az embert az élet kiapadhatatlan forrásával, magával Istennel.

Az idő maga nem gyógyít meg semmit, erre csak Isten képes az ő szeretetével. Mert nála van gyógyír az összetört szívekre. Ezt bizonyítja Izráel népének számtalan tévelygése, és az idegen istenek imádása. Mindezek ellenére az Úr megbocsát, és nem bünteti népét, hanem a körülmetélkedés lelki, belső tartalmára figyelmeztet: „Szívedet és utódaid szívét körülmetéli Istened, az ÚR. Szeretni fogod Istenedet, az Urat teljes szívedből és teljes lelkedből, és élni fogsz” (5Móz 30:6). Izráel számára az élet és halál egyedül Isten parancsától függ, és attól, hogyan teljesíti Isten rendelkezéseit.

Kedves Olvasóm, nagyon közel áll hozzánk Isten igéje, a szánkba adta mennyei Atyánk és a szívünkbe, teljesítsük hát, tegyük meg azt, amit ránk bízott!

Mucsi-Bálint János

DÉLUTÁN | 

Krisztus követésének ára

Igehely: Lk 9:57–62; Kulcsige: Lk 9:62 „Jézus pedig így felelt: «Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.»”

Ha elmegyünk vásárolni, az első dolog, amit megnézünk, az az ár. Ám ha nagyon tetszik az árucikk, akkor nem számít az ára. Készek vagyunk áldozatot hozni érte, hogy megkapjuk. Az Úr Jézus kész volt életét adni értem és érted, kedves olvasóm. Nem válogatott, hanem ezt mondta: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan!”

Figyeljük meg, hogyan viselkednek a tanítványok, miután visszatérnek Jézushoz: „Uram, még az ördögök is engedelmeskednek nékünk a te nevedre!” (Lk10:17). Jézus erre így válaszol: „Ne annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a mennyben” (Lk 10:20).

Jézus elutasítja a hamis rajongást és az erőszak alkalmazását a kívülállókkal szemben. A Megváltó tanításaiban csak szeretet, békesség és szelídség látszik. Jézus követése az igehirdetés szolgálatára irányul, a tanítványnak életvitelével és szavaival hirdetnie kell az örök élet érkezését (lásd Jézus érkezését).

Drága testvérem, Krisztus követésének ára van. Jusson eszünkbe a mártírok serege, akik készek voltak életüket adni Jézusért. Azért mondja Jézus: „Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.” Te kész vagy megfizetni az árat?

Mucsi-Bálint János

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
9 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 24:4–13; Kulcsige: Mt 24:9 „Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért.”

Arra a kérdésre, hogy mikor jön el a világvége, Jézus válasza nem nevez meg egy időpontot. Inkább az azt megelőző eseményekről beszél. A 9. versben mindnyájukat megdöbbentő jövendölést kell hallaniuk. És ez nem egy távoli időszakra utal. Azt mondja, hogy: „Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért.” Nem majd azokat, akik már közel lesznek a világvégéhez. És tudjuk, hogy mindez elkezdődött már az apostolok idejében, s folyik jó kétezer éve.