2023. november 17., péntek

DÉLELŐTT | 
A király, aki menyegzőt készít a fiának

Igehely: Mt 22:1-14; Kulcsige: Mt 22:2 „Hasonló a mennyek országa ahhoz a királyhoz, aki menyegzőt készített a fiának.”

A király menyegzőbe hívja barátait. Ebben a példázatban a király Istent jelképezi. Milyen szép kép mennyei Atyánkról, aki nem kényszerít, hanem szeretettel hív. Vissza lehet Hozzá jönni. Kiváltság, hogy ma még hallható az Ő hívó szava: „Jöjjetek a menyegzőre”!
Milyen jó volna, ha mindenki mindent félretenne, hogy eleget tegyen ennek a meghívásnak. Olvassuk, hogy sokan nem mentek el. Ezek az emberek semmi rosszat nem tesznek, mindenki végzi a maga munkáját, szorgalmas emberek. Nem a kocsmába igyekeznek, hanem nagyon is felelősségteljes polgárok. Eddig a pontig minden szép és jó, viszont a fontossági sorrend volt helytelen. A király hívását semmibe vették. Minden fontosabb volt, mint a király meghívása. Ez a baja a ma élő embernek is, minden fontosabb, mint az üdvössége, nem törődik saját lelkével.
A meghívás célja, hogy újra közel kerüljünk az Atyához, hisz Ő a mi mennyei Atyánk, Nála minden készen van, semmit sem érdemlünk meg, minden kegyelemből van. Miért van ez így? Mert Ő ma nagyon szeret, hisz Ő a Szeretet.

Szűcs Attila

DÉLUTÁN | 

A törvénytipró, a kárhozat fia

Igehely: 2Thessz 2:3-12; Kulcsige: 2Thessz 2:3 „Senki semmiféle módon ne vezessen félre titeket. Mert az Úr napját megelőzi a hittől való elszakadás, amikor megjelenik a törvénytipró, a kárhozat fia.”

Ebben a szakaszban egy nagyon komoly figyelmeztetésről olvasunk. Az Úr eljövetelét megelőzi a törvénytipró. Pál leírja, hogy a sátán hogyan próbál befurakodni még a gyülekezetbe is, hogy megszerezze felette az uralmat. A leírás szerint e sátáni támadás csak látszólag jár sikerrel. A 7. vers egy megállapítást tár elénk: „A törvénytiprás titokban már folyik”. Vagyis Pál tisztában van vele, hogy ez a jelenség már látható és érezhető a kezdetektől. Ez az ördögi munka akkor még nem juthatott teljes sikerre, mert Valaki ellenállt, és megakadályozta romboló munkáját. Ez nem más, mint Jézus Krisztus, aki fölött Sátánnak nincs hatalma.
A „törvénytipró” egy olyan tanítást fog bemutatni, ami a Biblián alapszik, de teljesen ellentétes a Krisztus evangéliumával. Egy Istenhez vezető utat kínál, de valójában a törvénytelenséget cselekszi. Ezért fontos, hogy állandó kapcsolatban legyünk Krisztussal, hogy állhatatosak maradjunk az evangélium tanításában.

Szűcs Attila

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
12 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Ézs 65:16-25; Kulcsige: Ézs 65:17 „Mert én új eget és új földet teremtek, a régire nem is emlékeznek, senkinek sem jut eszébe.”

A teremtő Isten vágya az, hogy kapcsolatba kerüljön és kapcsolatban maradjon az emberrel. Ennek a kapcsolatnak ő maga a kezdeményezője. Először egy népet választott ki magának, parancsolataival körülírva azt az utat, amelyen megáldhatja őket. Ezt az áldást tapasztalták is mindaddig, míg le nem tértek az útról, és más istenek felé nem fordultak. Végtelen türelemmel tárta ki kezét számtalanszor a nép felé, aki nem akarta elfogadni őt...