2023. február 16., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Istennek kedves türelem

Igehely: 1Pt 2:18-20; Kulcsige: 1Pt 2:20 „De milyen dicsőség az, ha kitartóan tűritek a hibátok miatt kapott verést? Ellenben, ha kitartóan cselekszitek a jót, és tűritek érte a szenvedést, az kedves az Isten szemében.”

Az elmúlt évtizedekben kialakult jóléti világ magával hozta az árucikkek bő választékát, és az azokhoz való gyors hozzáférést. Mindeközben hiánycikké váltak az erény és a jellemesség egyes kellékei, közöttük a türelem is. Gyakran nemcsak az teszi türelmetlenné az embert, ha végtelennek tűnik a forgalmi dugó, hanem az is, ha valaki a sor elején, a zöldre váltó lámpánál nem rajtol el legalább úgy, mint egy Forma 1-es pilóta.
Péter apostol a szenvedéseket átélő hívőknek magyarázza a helyes hozzáállást. Amikor valaki hibázik, rossz döntéseket hoz, aztán el kell hordoznia a következményeket, és ezt kitartó türelemmel teszi, szép dolog. Azonban az Isten előtt is kedves türelem az, amikor valaki helyesen cselekszik, mégis szenvednie kell, de nem lázong, nem fenyegetőzik, és nem vág vissza. A következő versek bemutatják a Megváltó türelmét szenvedései között: nem viszonozta a gyalázást, nem fenyegetőzött, hanem helyzetét arra bízta, aki igazságosan ítél.
Légy ma türelmes, akkor is, ha úgy érzed, igazságtalanság ér! Gondolj az éretted némán szenvedő Krisztusra!

Fazakas György

DÉLUTÁN | 

Kölcsönös tisztelet

Igehely: Ef 5:33; Kulcsige: 1Pt 3:7 „És ugyanígy, ti, férfiak is, megértően éljetek együtt feleségetekkel, mint a gyengébb féllel, adjátok meg neki a tiszteletet mint örököstársatoknak is az élet kegyelmében, hogy imádkozásotok ne ütközzék akadályba.”

A házasságban is ki tud alakulni néha versenyszellem. A felek elkönyvelik, hogy leelőzték egymást a családfenntartásban, a gyermekekkel való foglalkozásban vagy az ügyintézésben. Kevesebb igyekezet mutatkozik azon a területen, ahol az Ige is bátorít arra, hogy egymást meg lehet előzni: a tiszteletadásban (Róm 12:10). Ez a házasságra is érvényes, mert nem egyirányú a tiszteletadás, hanem kölcsönös. Hogyan kell ezt gyakorolni?
1.) Tisztelni és nem követelni a tiszteletet. Mind a két igevers a tisztelet megadásáról, és nem annak kiharcolásáról szól. A feleség tisztelje meg a férjét, mint a család fejét, a férj pedig tisztelje a feleségét, mint örököstársát az élet kegyelmében.
2.) Tisztelni és tiszteletre méltónak lenni. A kölcsönös tisztelet gyakorlása közben az a törekvés is meg kell legyen a házasfelekben, hogy tiszteletre méltók legyenek. A férj tiszteletre méltó, ha szeretettel vezet, nem katonai parancsszavakkal, a feleség pedig akkor, ha a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével ékes (1Pt 3:4).
3.) Tisztelni egymást és tisztelni Istent. A házastárs tisztelete nélkül az Isten tisztelete áhítatoskodássá tud alacsonyodni. Ne legyen imáid meghallgatásának ilyen akadálya!

Fazakas György

 Napi áhítat

Igehely: Mt 24:4–13; Kulcsige: Mt 24:9 „Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért.”

Arra a kérdésre, hogy mikor jön el a világvége, Jézus válasza nem nevez meg egy időpontot. Inkább az azt megelőző eseményekről beszél. A 9. versben mindnyájukat megdöbbentő jövendölést kell hallaniuk. És ez nem egy távoli időszakra utal. Azt mondja, hogy: „Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért.” Nem majd azokat, akik már közel lesznek a világvégéhez. És tudjuk, hogy mindez elkezdődött már az apostolok idejében, s folyik jó kétezer éve.