2022. október 5., szerda

DÉLELŐTT | 
Mózes – 80 évesen népvezérré hívatott

Igehely: 2Móz 7:1-13; Kulcsige: 2Móz 7:6 „Mózes és Áron eszerint jártak el. Úgy cselekedtek, ahogyan megparancsolta nekik az Úr.”

Amikor kapott egy vállalhatatlan feladatot (2Móz 6:9), és nem hallgattak rá kishitűség és a kemény munka miatt, ill. a fáraótól is tartott, akkor kellett Mózesnek megtanulnia, mit jelent minden helyzetben Isten oldalán állni. Sem gyakorlata, sem hatalma nem volt ebben a kemény helyzetben. Nem tudhatott maga mögött sem sereget, sem különleges fegyvereket az akkori kor egyik legnagyobb uralkodója és hatalmas serege ellen. „Csak” az Úr szavát: „Lásd, olyanná teszlek a fáraó előtt, mintha isten volnál. Testvéred, Áron pedig a prófétád lesz.” A felhatalmazás megvolt, de a nehézségeket nem sodorta félre az Úr: „megkeményítem a fáraó szívét.”

Jó kilátások. Mózes, a menekült, Mózes, a gyilkos, Mózes, a pásztor, a valamikori kegyelt, majd üldözött álljon ki a nagyhatalmú fáraó és mágusai, hadvezérei elé, elkérni a zsidó rabszolgákat, az építő alapgárdát, csak mert az egyiptomiak előtt ismeretlen, a zsidóktól is elfeledett Isten, a Mózes által megismert Úr kihívta őket?

Akit Isten kiválaszt, azt fel is hatalmazza, erőt is ad neki, vezetni fogja. Kérd ezeket, és megtapasztalod!

Nyúl Zoltán

DÉLUTÁN | 

Az Urat akarjuk szolgálni!

Igehely: Józs 24:14-28; Kulcsige: Józs 24:18b „Mi is az Urat akarjuk hát szolgálni; bizony, ő a mi Istenünk!”

Józsué idős kora ellenére mindent világosan látott. Emlékezett még Isten ígéretére, ami az Ígéret földjéhez kapcsolódott, a többiek félelme ellenére sem veszítette el hitét. Kitartott a pusztai vándorlás idején is Isten mellett. Semmi és senki nem vehette el a hitét. Annyi év után is biztos volt abban, hogy kit fog ő követni a családjával együtt. Micsoda apa lehetett! A gyermekei úgy nőttek fel mellette, hogy csak az ő elbeszélése szerint hallottak a megígért földről, Isten időtálló beszédéről, mégis apjuk mellett álltak, a többiek kesergései, hitetlenségei, és a nehéz körülmények ellenére. Józsué nem cserélte le Istent egy zacskó aranyért, viszonylagos biztonságért az egyik oázis mentén: ő végig be akart jutni az ígért földre. Előtte az nem délibáb volt, hanem teljes valóság. Nem lázongott, kesergett. Vándorolt a többiekkel, de a hite erős volt.

A döntő pillanatban, amikor a többiek már szinte minden reményüket elvesztették, ő pedig készült arra az útra, amelyiken minden ember elmegy (Józs 23:14), ismét hitéről tett tanúbizonyságot. Felsorolta azt, hányszor mentette meg Isten a népet. Emlékezzünk mi is kegyelmére, ahogyan kiemelt, és újból megsegített minket, amikor nagy szükségünk volt rá!

Nyúl Zoltán

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?