2022. június 2., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Hihetetlen, de van feltámadás

Igehely: ApCsel 26:14-25; Kulcsige: ApCsel 26:23 „A Krisztusnak szenvednie kell, és mint aki elsőnek támad fel a halottak közül, világosságot fog hirdetni népének és a pogányoknak.”

Emlékszem, olyan hatodik vagy hetedik osztályos lehettem, amikor egyik tanárunk, aki az iskola igazgatója is volt, figyelmeztetett minket, hogy a vallás, a hit csak öregasszonyoknak való mese, nem pedig művelt fiatalokhoz illő dolog. Akkor még elgondolkoztam, vajon igazat mondhat? Hiszen mégis csak egy tanult emberről van szó!

Nemcsak Pál apostol találkozott azzal a megállapítással, hogy a feltámadás csak mese, de a mi időnkben is sokszor szembesülünk ezzel, fiatalok és idősek egyaránt. Pál apostolnak azt is mondta Fesztusz helytartó: „Bolond vagy te, Pál! A sok tudomány őrültségbe visz” (25. v.). Az ige viszont ezt mondja: „Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten!” (Zsolt 14:1).

De Pál apostol elmondta az evangélium lényegét a római vezető személyiségek előtt: a Krisztusnak szenvednie kellett, elsőnek támadt fel a halottak közül, világosságot hirdet (23. v.).

Mered vállalni a hitedet olyankor is, amikor azt egyesek őrültségnek tartják? Bátorkodsz az evangéliumot megosztani olyankor is, amikor a körülmények nem tűnnek kedvezőnek?

Rajna Ottó

DÉLUTÁN | 

A Szentléleknek lehet hazudni

Igehely: ApCsel 5:1-10; Kulcsige: ApCsel 5:3 „Péter azonban így szólt: Anániás, miért szállta meg a Sátán a szívedet, hogy hazudj a Szentléleknek, és félretegyél magadnak a föld árából?”

Anániás és Szafira története nagyon szomorú. A Sátán mindig azt akarja, hogy az ember szíve ne legyen őszinte. Először ott van az ámítás: „oda tartozunk mi is ahhoz a közösséghez, minden rendben van velünk.” De ha a szívem nem változott meg, ha abban nem Isten Szentlelke lakozik, akkor csak önmagamat ámítom. Igazi megtérés szükséges.

Másodszor ott van a pénzsóvárság, a gazdagság utáni vágy: „nekem azért kicsit több legyen!” Ez csak a nyomorúságot hozta életükre, és ez ma is sok nyomorúságot okoz. Majd ott van a hazugság. Egyik bűn hozza a másikat. Amíg az ember nem vet véget a bűnnek, a megalkuvásnak, nincs megoldás, csak ha azzal szakítunk. A megosztott élet nem életképes, nem működik. A képmutatásnak egyszer vége lesz. Ha nem vetünk véget a megosztott életnek, az csak kárt okoz, elsősorban magunknak, de másoknak is.

A döntésük következménye halál volt, pedig Isten azért küldte a Szentlelket, hogy szabadulást és életet hozzon. Uram, segíts mindig őszinte embernek lenni!

Rajna Ottó

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.