2021. szeptember 16., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A bűnért adott tökéletes áldozat

Igehely: Zsid 9:23-28; Kulcsige: Zsid 9:28 „Úgy Krisztus is egyszer áldoztatott fel, hogy sokak bűnét elvegye. Másodszor majd a bűn hordozása nélkül fog megjelenni azoknak, akik várják őt üdvösségükre.”

A rendszeresen bemutatott ószövetségi áldozatok nem voltak képesek végleges megoldást nyújtani az emberiség bűnének kérdésére. A végleges megoldáshoz ennél különb áldozatra volt szükség, Krisztus tökéletes, bűntelen áldozatára a kereszten. Miután áldozatát az Atya előtt bemutatta, a mennybe ment, hogy értünk Isten előtt megjelenjék, ott közbenjár és esedezik értünk.

Az ószövetségi főpap az engesztelési ünnepen, évenként egyszer, egy áldozati állat vérével ment be a szentek szentjébe, hogy a nép és a maga bűneiért engesztelést végezzen. Ezzel szemben Jézus Krisztus tökéletes áldozata elég a világ minden bűnére, és ezzel végleg eltörölte a bűnt.

A földre született emberek életét szemlélve, ki korábban, ki később, de elhagyja e földi létet. Ez Isten által elvégzett dolog, ezt követi a számadás, az ítélet. Jézus Krisztus először a földre jött, hogy bűneinkért feláldozza magát. Másodszor bűn nélkül fog megjelenni értünk, akik készen várjuk Őt, üdvösségünkre.

Ébredj fel lelki álmodból, az Úr második eljövetele közel van! Kész vagy-e a Vele való találkozásra?

Kelemen Sándor Tomi

DÉLUTÁN | 

Isten ígérete, ha késik is, beteljesül

Igehely: Hab 2:1–4; Kulcsige: Hab 2:3 „Eldöntött dolog már, amiről kijelentést kaptál, hamarosan célhoz ér, és nem okoz csalódást. Ha késik is, várd türelemmel, mert biztosan bekövetkezik, nem marad el.”

A próféta az Úr előtt panaszkodik a közeledő ítéletet látva, amit Ő kimondott népére annak bűnei miatt. Hirdeti az eljövendő veszedelmet, amit Isten a káldeusok seregeinek pusztítása által helyez kilátásba. A próféta az Úrtól kapott őrhelyére áll, megáll a bástyán. Vigyáz és figyel, várja az isteni kijelentést. A felelet nem késik, választ nyer, amelyben bizonyossá válik a próféta számára, hogy a látomás formájában kapott kijelentés egy bizonyos időre szól. Azért, hogy ne vesszen el a feledés homályába, a kor szokása szerint kőtáblákra kellett vésnie, hogy az isteni kijelentés időtállóan emlékezetben maradjon. Az Istentől kapott ígéret a beteljesülés felé halad, ha késik is, nem marad el. A rendelt időben bizonyos annak beteljesülése. Végül az ítélet eszközei, a káldeusok is ítélet alá kerülnek.

Az Úr a mindenkori viszontagságos időkben már az eljövendő ítélet előtt megmutatja szolgáinak az élet és a megtartatás egyedüli útját: „...az igaz pedig az ő hite által él” (Hab 2:4b). Ragadjuk meg teljes hittel a számunkra Krisztus áldozatában felkínált megtartatás ígéretét az örök életre!

Kelemen Sándor Tomi

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.