2021. március 30., kedd

DÉLELŐTT | 
Személyesen ismer mindenkit

Igehely: Mk 14:3-9; Kulcsige: Mk 14:8 „Azt tette, ami tőle telt: előre megkente a testemet a temetésemre.”

Figyelemreméltó az, hogy Jézus mennyire tudatában volt annak, hogy milyen irányba halad. Tudta azt, hogy mi vár rá és átlátta a teljes egészét a képnek. Jézus nem csupán Isten tervének van tudatában, hanem ismeri az emberi szíveket egyenként. Élete során többször is ellentétbe került a körülötte levőkkel és látszólag olyan döntéseket hozott, melyek például a tanítványok szemében nem tűntek logikusnak. A tanítványok nem tudtak az anyagiaknál tovább látni, ezért nem látták a lényeget.

Jézus minket is arra hív, hogy lássunk tovább az anyagi dolgoknál és legyenek számunkra fontosabbak az emberi lelkek. Hiába kap meg minden anyagi jót egy gyermek, ha a lelkével nincs foglalkozva és a szülő nem tud beférkőzni a lelki világába, akkor árván nő fel még úgy is, hogy vannak szülei. A szárazon odaáldozott anyagiak nem helyettesítik a szívtől szívbe történő szolgálatot. Ha mégis befektetés szempontjából közelítjük meg a dolgokat, akkor egyedül az emberi lelkek bírnak örök szavatossággal. Fektessünk be szolgálattal mások fejlődésébe! Jézusnak igaza volt a 9. igeversben: ma is szó esett a bűnös nő szívből jövő szolgálatáról.

Az őszinte áldozathozatalt kinek a részéről tapasztaltad?

Kik azok a szegények, akiket rád bízott az Úr?

Budai Dániel

DÉLUTÁN | 

Fájdalmak Férfia

Igehely: Ézs 53:1–12; Kulcsige: Ézs 53:3 „Megvetett volt, és emberektől elhagyatott, fájdalmak férfia, betegség ismerője. Eltakartuk arcunkat előle, megvetett volt, nem törődtünk vele.”

Ez az igerész, ez a prófécia mélyre vezet minket Jézus áldozatának megértésében. Jézust mi összességében erősnek, győztesnek ismerjük, de ezek a sorok kifejezik, hogy mibe is került ez a győzelem, amit Jézus megoszt velünk is.

Jézus megalázta magát. Megalázkodása azzal kezdődött, hogy emberré lett és a test korlátai közé zárta magát. Ezen felül emberi voltában is a legalacsonyabb szintre ereszkedett, a legkegyetlenebb halált vállalta, mindezt szolgálatból és szeretetből. A szenvedése érted és értem ment végbe. Az én és a te bűneidért kapott sebeket, de ezek a sebek a gyógyulás sebei. Nincs az az a mélység, az a szenvedély, az a gyász, az a lelki seb, amelyből Jézus ne tudna kigyógyítani.

A fő cél a békesség volt. Békességet hozott Jézus összetöretése Isten és ember között. Az Atya akarata volt az, hogy Jézus szembenézzen a halállal azért, hogy Ő általa sokan békességre juthassunk. Ha bűneid nyugtalanítanak, ha a lelkiismereted több sebből vérzik, akkor élj a megbékélés ajándékával. Ha meggyógyultál és ezek a sorok benned a valóságot jelentik, akkor örülj annak az örökségnek, amit Jézus szerzett neked!

Budai Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:6–13; Kulcsige: Róm 7:6 „Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében.”

Ez a leghíresebb igeszakasz az ó és új ember, a lélek és a test harcával kapcsolatban. Nem könnyű követni Pál gondolatmenetét, amint leírja ezt a problémakört, ahogy próbálja beazonosítani a résztvevőit, majd megtalálni a megoldást. Kiemelt igeversünkben fogság és szabadság, törvény és Lélek, új és régi rend kerül elénk, aztán a következő igeversekben ezek kifejtése rokon értelmű kifejezésekkel.