2021. március 13., szombat

DÉLELŐTT | 
Isten kötötte egybe

Igehely: Mk 10:1-12; Kulcsige: Mk 10:9 „Amit tehát Isten egybekötött, ember el ne válassza!”

A házasság intézményét nem emberek találták fel, hanem Isten hozta létre. Napjaink egyik fájdalmas jelensége, hogy az emberek lerombolják azt, amit Isten a bölcsessége folytán alkotott. Ezt úgy a természetvilágban, mint az emberi természetben és kapcsolatokban is megfigyelhetjük. A genderelmélet kitalálói szembemennek az Isten eredeti tervével, amikor azt állítják, hogy értelmetlen a nemek megkülönböztetése, és az egyénre bízzák azt a döntést, hogy melyik nemhez tartozónak vallja magát. Ezzel szemben az Úr Jézus két nemet erősít meg: „a teremtés kezdete óta az embert férfivá és nővé teremtette az Isten” (Mk 10:6). Látni kell azt is, hogy a szexuális forradalom képviselői keményen küzdenek az Isten által jónak tervezett házasság ellen. Két különböző nem (férfi és nő) életre szóló kapcsolata alkotja az Isten szerinti házasságot. De egy jó házasságot is el lehet rontani. Az Úr Jézus parancsa az, hogy amit Isten egybekötött, azt ember el ne válassza (Mk 10:9).

Ha rossz a házasságod, akkor az elválás nem megoldás! Mit gondolsz, mivel lehet a házasságot megerősíteni akkor, amikor problémák adódnak a házastársi kapcsolatban?

Veress Ernő

DÉLUTÁN | 

Isten kizárólagos munkája

Igehely: Ézs 41:1–20; Kulcsige: Ézs 41:14 „Ne félj, férgecske Jákób, maroknyi Izráel! Én megsegítelek – így szól az ÚR, a te megváltód, Izráel Szentje.”

Az Úr meghallgatja a nyomorultak és a szegények segélykiáltását (41:17). Áldott legyen az Ő neve azért, mert kiválasztott, elhívásában részesített, megoltalmazott, megsegített, megerősített, bátorított, gondot viselt rólunk. Ezek mellett még azt is elmondhatjuk, hogy Isten az Úr Jézus Krisztusban a megváltás csodálatos kegyelmét is ránk árasztotta. Ez mind az Ő munkája, amit nem az embereknek, hanem a szabadító Istennek köszönhetünk. Figyeljük meg, milyen sokszor mondja Isten a mai igében: „Ne félj!” Olyan bátorító az, ahogyan Isten jelenlétének védelmét kínálja fel az övéinek. Nem a magunk erejében, hanem egyedül az Ő erejében kell bíznunk, hiszen benne van minden reménységünk.

Ha az utóbbi időben megtapasztaltuk az Ő kegyelmét az életünkben, akkor legyünk készek áldani Őt, és neki adni minden dicsőséget! Isten nemcsak a zsidó nép számára tudja a pusztaságot termővé változtatni, hanem bárkinek a terméketlen életét Jézus Krisztusban bővelkedővé tudja tenni. Te is megtapasztaltad már életedben az élet vizének átformáló erejét?

Veress Ernő

 Napi áhítat

Igehely: 1Pt 2:13–17; Kulcsige: 1Pt 2:17 „Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.”

Születésünktől fogva valamelyik országnak a polgárai vagyunk. Lehetséges azonban egy másik ország állampolgárságát is megszerezni üzleti érdekek miatt, kivándorlás által, vagy éppen a történelmi határok módosítása miatt elveszített polgárjog visszaszerzése által. Igazán elkötelezett azonban mindenki csak egy ország iránt lehet.