2021. május 6., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Így jó felnőni

Igehely: 1Sám 3:1-21; Kulcsige: 1Sám 3:19 „Sámuel felnövekedett. Az ÚR pedig vele volt, és igéiből semmit sem hagyott beteljesületlenül.”

Már az első vers sokat mond a kijelölt igeszakaszban: „Az ifjú Sámuel pedig az Úr szolgája volt Éli felügyelete alatt.” Az Úr szolgájának lenni nagy kiváltság, egyben nagy felelősség is. Olyan szolgálata volt, amit emberi szemszögből nézve nem tartottak nagyra, pl. vigyázott a mécsesre, hogy az ne aludjon ki. Minden reggel kinyitotta az Úr házának ajtaját. Bizonyára Sámuel hűségesen végezte feladatát. Az ige lehet bátorítás a fiatalok számára, vagy azoknak, akik erőtlennek érzik magukat: ha az ifjú Sámuel szolgálatát az Úr kedvesen fogadta, kész fogadni másokét is.

Sámuelnek kifinomult hallása volt: amikor nevén szólították, készségesen figyelte, mit akarnak neki mondani. Az ifjú Sámuel engedelmeskedett, úgy válaszolt az Úrnak, ahogy Éli neki meghagyta. Az Úr minden egyes igéjét, üzenetét nagyra értékelte: „semmit sem hagyott földre hullani igéiből” (19.v.). Éli fiai egészen mások voltak, mint az ifjú Sámuel, de nem tudtak negatívan hatni rá.

Szeretnénk gyermekeinket az Úr szolgálatában látni? Mit teszünk ennek érdekében?

Fekete Csaba

DÉLUTÁN | 

Az örökség elnyeréséig adatott a törvény

Igehely: Gal 3:19–22; Kulcsige: Gal 3:19a „Mi tehát a törvény? A bűnök miatt adatott, amíg eljön az utód, akinek az ígéret szól.”

Pál apostolnak egyaránt kellett beszélnie arról, hogy mire nem képes a törvény, és arról is, hogy mi a haszna annak. A törvény nem képes életet adni (21.v.), és nem annak megtartása által lehet részesülni az örökségben. A törvény szerepe, hogy általa mindenki meglássa bűneit, és azt, hogy emberi erőfeszítéssel senki sem képes a szabályokat betartani. Mindezek következtében minden egyes ember méltó az ítéletre. Az Írás a törvény által mindenkit a bűn alá rekesztett (22.v.). Ez egy olyan állapot, amiből nem lehet megszabadulni. Tehetetlen és kétségbeejtő helyzetében a bűnös ember tudja, hogy szüksége van Szabadítóra.

A törvény fontos szerepe, hogy kívánatossá teszi az ígéretet, amit Isten Ábrahámnak adott: „megáldatnak te benned a föld minden nemzetségei” (1Móz 12:3).

Pál apostol kifejti ebben a levélben, hogy ez az ígéret Jézus Krisztusban teljesedett be. Az örök élet áldása Isten kegyelméből Jézus Krisztus által van biztosítva mindazok számára, akik hisznek.

Fekete Csaba

 Napi áhítat

Igehely: 2Sám 5:6–12; Kulcsige: 2Sám 5:10 „Dávid egyre jobban emelkedett és növekedett, mert vele volt az Úr, a Seregek Istene.”

Dávid elfoglalta a honfoglalás után még a jebusziak birtokában maradt sziklavárat. Ez a saját területe lett, így lakhely és település szempontjából nem függött egy törzs kegyeitől sem, még a magáétól, a Júda törzséétől sem. Ez lett a későbbi Jeruzsálem, az ország fővárosa.