2021. május 2., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Fiaknak boldog édesanyja

Igehely: Zsolt 113:1-9; Kulcsige: Zsolt 113:9 „Megengedi, hogy a meddő úgy lakjék a házban, mint fiaknak boldog édesanyja. Dicsérjétek az URat!”

A zsoltáros az Úr szolgáit szólítja fel a dicséretre. Lehetne-e ez másképp? Tudná-e Istent őszintén dicsőíteni egy olyan személy, aki nem az Ő szolgája? Úgy gondolom, a válasz mindenki számára nagyon egyértelmű. Azok tudják igazán dicsőíteni az Urat, akik ismerik Őt, és készségesen engedelmeskednek neki.

A zsoltáros megindokolja, miért buzdít az Úr dicséretére. Isten dicsősége felül van az egeken, és abban nyilvánul meg, ahogy uralkodik. Hatalma két példával van szemléltetve. Az egyik ok, amiért Ő dicséretre méltó: „Felemeli a porból a nincstelent, és kiemeli a szemétből a szegényt, az előkelők közé ülteti, népe előkelői közé” (7-8). Fizikai értelemben is tud segíteni az Úr a szegényeken, de a lelki szegényeken is: „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa” (Mt 5:3). Jézusnak van hatalma megkönyörülni a lelki szegényeken, és arra is van hatalma (Lk 4:18), hogy gazdagokká tegye őket (Jel 4:18).

A másik ok, amiért az Urat dicséret illeti: „megengedi, hogy a meddő úgy lakjék a házban, mint fiaknak boldog édesanyja” (9. b). Istennek van hatalma gyermekáldásban részesíteni azokat a nőket, akik még nem szültek gyermekeket. Továbbá Istennek arra is van hatalma, hogy örömöt adjon egy nő életében, ahol a gyermekáldás elmaradt. Főképp az Újszövetségben találunk rá példát, hogy a hívő embernek lelki értelemben is vannak és lehetnek gyermekei, vagy szülei és testvérei. Jézus a kereszten úgy szólítja meg Jánost, mint Mária fiát, valamint Máriát, mint János anyját.

Végezetül tegyük a hangsúlyt a boldog szóra. Olyan szó ez, amely nemcsak egy happy (örömteljes) életet jelent, ez a szó az Isten áldását is magába foglalja. Így vagy úgy, Isten mindig áldásban részesítette gyermekeit. Ő azt akarja, hogy az ember boldog és áldott is legyen. De nem csak akarja, ezt meg is tudja tenni! El tudod ezt hinni és fogadni?

Kedves testvérem, ha ez már valóság az életedben, dicsőítsd és magasztald a zsoltárossal együtt Istent!

Fekete Csaba

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Könyörögjünk a keresztyén családokért, hogy a Szentlélek jelenléte kioltsa a kívülről tolakodó hatásokat! – 1Thessz 5:23 (Anyáknapja)

Bibliaóra: 

Bibliaóra: A próféta reménysége: a helyreállás – Ám 8:11; 9:8-15 (Ám 9:15)

DÉLUTÁN | 

Egy fiatal lelkipásztor édesanyja

Igehely: 2Tim 1:5; 3:14–15; Kulcsige: 2Tim 1:5 „Eszembe jutott ugyanis a benned élő képmutatás nélküli hit, amely először nagyanyádban, Lóiszban és anyádban, Eunikében lakott, de meg vagyok győződve arról, hogy benned is megvan.”

Timóteusnak olyan édesanyja és nagyanyja volt, akiknek az életében nyilvánvaló volt a képmutatás nélküli hit. Pál apostol meg volt győződve arról, hogy a Timóteus életében is megvan ez a hit. Bátorítás lehet ez a keresztyén szülők számára. Van és lehet folytonosság, ami abban nyilvánul meg, ahogy egyik generációt követi egy másik, és a legnagyobb érték, a hit ajándéka nyilvánvaló lehet az utódok életében.

A hitet nem lehet örökölni, mert az Isten ajándéka, de amint Timóteus életéből is kitűnik, a szülők és nagyszülők eszközök lehetnek Isten kezében, hogy a gyermek, illetve unoka is hitre jusson. Hiszen a hit alapja az Isten szava: „A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által” (Róm 10:17). Kell tanítani gyermekeinknek az igét, ami aztán hitet eredményez az életükben.

Olyan édesanyáról és nagymamáról van itt szó, akik fontosnak tartották, hogy Timóteus már egészen fiatalon megismerje Isten igéjét. Egy elterjedt mondás, hogy a gyermek szíve olyan, mint a szivacs, magába fogad minden információt. Napjainkban nagyon sok olyan eszköz van, amin keresztül válogatás nélkül szinte minden információ eljut már a gyermekekhez is. Vannak-e olyan szülők, akik odafigyelnek gyermekeik életére, és megpróbálják megóvni őket mindattól, ami ártalmas lehet számukra? Vannak-e olyan szülők, akik megtesznek mindent azért, hogy gyermekeik a leghasznosabb ismeretre eljussanak?

A Szentírás, amit Timóteus gyermekségétől fogva ismert, bölccsé tette őt az üdvösség megismerésére. Isten haragja, Isten ítélete olyan témák, amelyekkel fontos foglalkozni ebben az életben. A Biblia nem csupán a pusztulásról és tűzről beszél, ami erre a világra vár, hanem a szabadulás útját is elénk tárja Jézus Krisztus személyében. Jézus kereszten bemutatott áldozata által van bűnbocsánat, és általa lehet elnyerni az örök élet ajándékát.

Végezetül fontos megemlíteni, hogy az Írás bizonyosságot is eredményezett a Timóteus életében. Isten igéje igaz és megbízható, amiről teljes mértékben meg lehet győződni. Nem csupán a hívő szüleink életében lehet(ett) látni, milyen ereje van az igének, hanem saját életünkben is megtapasztalhatjuk annak hatalmát.

Fekete Csaba

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:6–13; Kulcsige: Róm 7:6 „Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében.”

Ez a leghíresebb igeszakasz az ó és új ember, a lélek és a test harcával kapcsolatban. Nem könnyű követni Pál gondolatmenetét, amint leírja ezt a problémakört, ahogy próbálja beazonosítani a résztvevőit, majd megtalálni a megoldást. Kiemelt igeversünkben fogság és szabadság, törvény és Lélek, új és régi rend kerül elénk, aztán a következő igeversekben ezek kifejtése rokon értelmű kifejezésekkel.