2021. január 30., szombat

DÉLELŐTT | 
Hit által legyőzhető a félelem

Igehely: Mk 4:35-41; Kulcsige: Mk 4:40 „Akkor ezt mondta nekik: Miért féltek ennyire? Még mindig nincs hitetek?”

Jézus nemcsak különlegesen tanított, hanem hatalmas cselekedetekben is! Beszéde és tettei Isten országának jelenlétét tanúsítják, és hitet ébresztenek.

Jézus indítványozta, hogy menjenek át a túlsó partra. Az, hogy a tengeren vannak a tanítványok, az engedelmességük eredménye. Csendes volt a tó, amikor elindultak, de egyszer csak szélvihar támadt, és percek alatt életveszélyben hánykolódtak. Mi is kerülünk olykor nehéz helyzetbe, és olykor kénytelenek vagyunk elismerni, hogy saját erőnkből nem bírunk az elemekkel. A tanítványok is belátták ezt egy idő után. Hiába szakemberek, hiába tapasztaltak, hiába tudják, hogyan kell kezelni a halászbárkát, akkora a vihar, hogy tehetetlenekké váltak.

Az evangélium az, hogy van Szabadítónk, sőt jelen van a Szabadító! Az, hogy Jézus alszik, nem azt jelenti, hogy nem létezik, vagy nincs jelen, vagy nem képes segíteni. Jézus nem akarja, hogy elvesszünk.

Ébredj tudatára, hogy olyan valaki van veled, akinek mind a tenger, mind a szél engedelmeskedik! Ez a valaki szeret téged, segít, ezért ne félj, hanem higgy! Ha hiszel, lehet olyan nyugodtan aludni, még a vihar tombolása közben is, mint Jézus!

Nagy István

DÉLUTÁN | 

Isten választottai, szentek és szeretettek

Igehely: Kol 3:12–17; Kulcsige: Kol 3:12 „Mint Istennek szent és szeretett választottai, öltsetek magatokra könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet.”

Bizonyos hivatások meghatározzák az ahhoz illő öltözetet. Katonák, rendőrök, orvosok, ügyvédek és még lehetne sorolni, jól meghatározott egyenruhákat vesznek fel, mert munkájuk ezt megköveteli. Pál apostol igénkben rámutat, hogy kik vagyunk, és milyen öltözet szükséges ehhez. Igénk három fontos ténnyel szemlélteti, hogy kik is vagyunk valójában: mi „Isten választottai, szentek és szeretettek” lettünk. Rejtély előttünk a kiválasztatásunk. Nem értjük, mit látott bennünk Isten, hogy megkülönböztetett szeretettel követésére hívott, megtisztított, és így hozzá tartozhatunk. Csak köszönetet tudunk mondani ezért.

De ehhez a kiváltsághoz különleges lelki öltözet is szükséges. Nézzük csak ezeket: „Öltsetek tehát magatokra könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet.” Öt lelki ruha, öt jézusi jellem. Megállapíthatjuk, hogy ez nem divatos öltözék. A lelki öltözet soha nem volt korszerű, de mindig időszerű. Ezekben a ruhákban nem nagyon lehet boldogulni, de lehet boldoggá lenni, és boldoggá tenni másokat. Jézust ezek a tulajdonságok a keresztre vitték, de ott aratta a történelem legnagyobb győzelmét. A győztesek csak ilyen ruhában járnak!

Nagy István

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:6–13; Kulcsige: Róm 7:6 „Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében.”

Ez a leghíresebb igeszakasz az ó és új ember, a lélek és a test harcával kapcsolatban. Nem könnyű követni Pál gondolatmenetét, amint leírja ezt a problémakört, ahogy próbálja beazonosítani a résztvevőit, majd megtalálni a megoldást. Kiemelt igeversünkben fogság és szabadság, törvény és Lélek, új és régi rend kerül elénk, aztán a következő igeversekben ezek kifejtése rokon értelmű kifejezésekkel.