2021. február 9., kedd

DÉLELŐTT | 
Megszánta őket

Igehely: Mk 6:30-34; Kulcsige: Mk 6:34 „Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélkül való juhok, és kezdte őket sok mindenre tanítani.”

Mint minden küldetés beszámolóval ér véget. Itt is ezt látjuk. Amit tettek és láttak, vagyis amit tapasztaltak, megbeszélik maguk között. Mi volt a tanulság, vagy milyen új módszerrel gyarapíthatják szolgálatukat? Csak a munkacsoportnak kellett félrevonulni, átbeszélni a megélt helyzetet. Szükséges volt megpihenni, elcsendesedni, új erőt meríteni. Szentlélekkel kell beteljesedni, minden erőt-próbáló munka után. Jézusnak is, és tanítványainak is szükségük volt megpihenésre, elcsendesedésre. Imaéjszakát vagy korareggeli „harmatáhítatot” tartani minden élőhitű lélek szükséglete. Jézus odafigyel mindenkire, ma rád is! Megszánta őket. Ez a pillanatkép azt mutatja, hogy atyai szeretettel és ember iránti jósággal átitatott Emberfia jár-kell a nép között. Aki ismeri és megérti az emberek gondját, baját, szükségeiket és szenvedéseiket. Viszont azt látjuk, hogy a Mester nem bíbelődik, kisebb nagyobb nyafogásokkal, hanem elkezdi őket tanítani. Szeretnél tőle tanulni, pásztorsága alá kerülni? Tanítómesterünk lábánál ülni? Őt hallgatni, fontos. A legbiztonságosabb helyen vagy, Vele! Ilyen szolgálatra várnak ma is az emberek!

Bódis László

DÉLUTÁN | 

Isten döntései megmásíthatatlanok

Igehely: Jób 12:14–25; Kulcsige: Jób 12:14 „Ha lerombol valamit, nincs, ki felépítse; ha valakit bezár, nincs, ki kiengedné.”

A történelem az egyik legkézzelfoghatóbb bizonyíték arra nézve, hogy vannak hosszú távú vagy végleges döntések, amelyeken nem lehet változtatni. Nemzetünk is élt át ilyen tragédiát, például az első világháború után. Mennyire nehéz ezt elviselni, még a következő generációknak is. Mennyire fáj? Akkor gondolj bele, ha valaki elrontott örök élete megváltoztathatatlan? Izráel népének nehéz volt a 70 éves fogság. De örökké a bűn rabja maradni, milyen borzalmas lehet? Jób igaz és bölcs ember volt. Átélte a próbát, amit az Úr megengedett számára! Azonban nem vetette meg Urát Istenét, ezek ellenére sem. A mi Istenünk szuverén, ő dönt, ahogyan ő akar. Ma legtöbb ember az ellen lázad, hogy felette ne döntsön senki. Király, uralkodó, kormány, politika vagy szakmai stáb ne adjon utasítást. Ma mindenki tud mindent, úgy tűnik a 21. század társadalmában. Te testvérem, barátom kiben bízol? Elfogadod, hogy Ő döntött felőled és néped sorsa felől? Kérd meg Istent, hogy legyen tanácsadód, és sorsod jó lesz! Ma is kezében van a föld minden népével együtt. Amit Ő dönt, más nem tudja megmásítani!

Bódis László

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:6–13; Kulcsige: Róm 7:6 „Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében.”

Ez a leghíresebb igeszakasz az ó és új ember, a lélek és a test harcával kapcsolatban. Nem könnyű követni Pál gondolatmenetét, amint leírja ezt a problémakört, ahogy próbálja beazonosítani a résztvevőit, majd megtalálni a megoldást. Kiemelt igeversünkben fogság és szabadság, törvény és Lélek, új és régi rend kerül elénk, aztán a következő igeversekben ezek kifejtése rokon értelmű kifejezésekkel.