2021. február 5., péntek

DÉLELŐTT | 
Ne félj, csak higgy!

Igehely: Mk 5:35-43; Kulcsige: Mk 5:36 „Jézus is meghallotta, amit mondtak, és így szólt a zsinagógai elöljáróhoz: Ne félj, csak higgy!”

Jairus a lehető legrosszabb hírt kapta: „leányod meghalt.” Akinek a megmentésére törekedett, már nincs az élők sorában. A segítség úton volt, de már késő, nincs, kin segíteni. Visszaemlékszem, amikor én kaptam ezt a hírt: akit szerettél, meghalt. Lesújtó, megbénító érzés. Mintha az idő megállna egy pillanatra, minden elnémul, hirtelen egy kibírhatatlan fájdalom és félelem vesz uralmat rajtad.

Jairus arcára is kiült a félelem: félt, hogy mi lesz ezután, hogy tud majd élni gyermeke nélkül, ki fogja betölteni a hátramaradt űrt, ki tudja elvenni a gyászt és fájdalmat. Jézus válasza azonnal érkezett: „ne félj, csak higgy!”

Sokszor elfelejtjük, hogy van valaki, aki nagyobb minden félelmünknél. Elfelejtjük, hogy ez a valaki még a halált is legyőzte, és örök életet kínál helyette. Jairus lánya azon a napon életre kelt, a halál nem tarthatta fogva, mert Jézus szólította: „Talitha kúmi!” (Leányka, neked mondom, kelj fel!)

Szóljon ez a bátorítás ma neked is: „ne félj, csak higgy!”, mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten (2Tim 1:7)!

Szűcs Dániel

DÉLUTÁN | 

A könyvbe írtak sorsa: élet

Igehely: Dán 12:1–3, 13; Kulcsige: Dán 12:3c „De abban az időben megmenekül néped, mindaz, aki be lesz írva a könyvbe.”

A halál után két sors várhat az emberre: némelyekre örök élet, másokra pedig gyalázat és örök utálat. Ahhoz, hogy valaki elkerülje a gyalázatot, szerepelnie kell a nevének az élet könyvében. János apostol is ugyanerről tesz bizonyságot: „és láttam, hogy a halottak, nagyok és kicsinyek a trón előtt állnak, és könyvek nyittattak ki. Egy másik könyv is kinyittatott, az élet könyve, és a halottak a könyvekben írottak alapján ítéltettek meg cselekedeteik szerint. Ha valaki nem volt beírva az élet könyvébe, az a tűz tavába vettetett.” (Jel 20:13,15)

A jó hír az, hogy a hívők neve be van írva az élet könyvébe. Erről több igevers tesz bizonyságot: „inkább annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a mennyben.” (Lk 10:20b) „Aki győz, azt öltöztetik fehér ruhába, annak a nevét nem törlöm ki az élet könyvéből, hanem vallást teszek nevéről az én Atyám előtt és angyalai előtt.” (Jel 3:5)

A legfontosabb kérdés a következő: be van-e írva a neved az élet könyvébe? Ha igen, akkor adj hálát érte! Ha nem, akkor engedelmeskedj Isten igéjének: „Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!”

Szűcs Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:6–13; Kulcsige: Róm 7:6 „Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében.”

Ez a leghíresebb igeszakasz az ó és új ember, a lélek és a test harcával kapcsolatban. Nem könnyű követni Pál gondolatmenetét, amint leírja ezt a problémakört, ahogy próbálja beazonosítani a résztvevőit, majd megtalálni a megoldást. Kiemelt igeversünkben fogság és szabadság, törvény és Lélek, új és régi rend kerül elénk, aztán a következő igeversekben ezek kifejtése rokon értelmű kifejezésekkel.