2021. február 3., szerda

DÉLELŐTT | 
Esedező apa

Igehely: Mk 5:21-24a; Kulcsige: Mk 5:23 „és esedezve kérte: A kislányom halálán van, jöjj, tedd rá a kezed, hogy meggyógyuljon, és életben maradjon.”

Szülőként nincs nagyobb fájdalom annál, mint amikor a gyermeked halálán van. Megtennél mindent azért, hogy meggyógyuljon! Nem számít, mennyibe kerül a gyógyszer, milyen messze kell elutazni az orvoshoz, vagy mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás, még a saját életed sem lenne túl nagy áldozat, ha ezáltal megmenekülhetne a gyermeked.

A zsinagógai elöljáró a legjobb helyen kereste a megoldást, az orvosok Orvosát szólítja meg, és esedezik gyermeke életéért. Visszaemlékszem, hányszor kellett tegyem ezt én is, térden esedezni gyermekem gyógyulásáért. Az áldott Orvos eddig mindig könyörült, örök hála neki ezért! Vannak esetek, amikor nincs gyógyulás, de ilyenkor van vigasztalás! „Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” (Zsolt 34:19)

Mielőtt imádkoznál, szánj pár percet az elmélkedésre! Lehet, te is átélted, hogy Isten könyörült rajtad, és meggyógyította a gyermekedet! Adj hálát érte! Ismersz beteg gyermekeket a környezetedben? Imádkozz értük név szerint! Ismersz szenvedő szülőket? Könyörögj értük is!

Szűcs Dániel

DÉLUTÁN | 

Önvizsgálatra és megtérésre hívás

Igehely: 2Kor 13:1–10; Kulcsige: 2Kor 13:5 „Önmagatokat tegyétek próbára, hogy hitben jártok-e! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok.”

Amikor az ember rosszul érzi magát, akkor a legjobb dolog, amit tehet, ha orvosi segítséget kér. Ilyenkor az orvos kivizsgálja, majd felállítja a diagnózist, és kiírja a megfelelő kezelést. Előfordul az az eset is, amikor az ember nem észlel jeleket, amik egy bizonyos betegségre utalnának, hanem egy rutinvizsgálatnak veti alá magát. Ilyenkor meg akar bizonyosodni arról, hogy valóban egészséges-e.

Lelki területen sincs ez másképp! Amikor valamilyen bűn megfertőzi a hívő embert, akkor sürgős beavatkozásra van szükség. Lelki testvérei megvizsgálják életét, cselekedeteit, beszédét az Ige fényében, majd a felállított diagnózis után a megfelelő kezelés: a bűnbánat következik.

A rendszeres rutinvizsgálatokra is szükség van. Ezért írja Pál: „Önmagatokat tegyétek próbára, hogy hitben jártok-e! Önmagatokat vizsgáljátok meg!” Tedd ezt most te is! Az életedet mentheti meg. Vizsgáld meg életedet az Ige fényében, és imádkozz, mert „a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az Úr felsegíti őt, sőt, ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer” (Jak 5:15).

Szűcs Dániel

 Napi áhítat

Igehely: 1Pt 2:13–17; Kulcsige: 1Pt 2:17 „Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.”

Születésünktől fogva valamelyik országnak a polgárai vagyunk. Lehetséges azonban egy másik ország állampolgárságát is megszerezni üzleti érdekek miatt, kivándorlás által, vagy éppen a történelmi határok módosítása miatt elveszített polgárjog visszaszerzése által. Igazán elkötelezett azonban mindenki csak egy ország iránt lehet.