2021. február 22., hétfő

DÉLELŐTT | 
Amikor „kibújik a szög a zsákból”

Igehely: Mk 7:14-23; Kulcsige: Mk 7:23 „Ezek a gonoszságok mind belülről jönnek, és teszik tisztátalanná az embert.”

Az eledel nem tehet tisztátalanná senkit, legfeljebb beteggé. „Ami az emberből kijön, az teszi őt tisztátalanná” (20.v.), és láthatóvá teszi, hogy mi van a szívében. Mert mindenkiből az jön elő, ami benne van, szokták mondani. Viszont vannak, akik színészi tehetséggel palástolni tudják valós énjüket, de amikor nyomás alá kerülnek, akkor kibújik a szög a zsákból.

Vétkezni lehet az evés által is úgy, ha a hasunk az istenünk (Fil 3:19), ami ugyancsak a gonosz szív miatt történik. Mi a megoldás? Az, amit Isten ígért: „Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek” (Ez 36:26). Veled megtörtént már ez? Ha megtörtént, mi a további teendő? Az, amit Salamon tanácsolt: „Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Péld 4:23).

Ha valami mégis tisztátalanná tette a szívünket, így imádkozhatunk: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” (Zsolt 51:12). Megéri, hiszen: „Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent” (Mt 5:8).

Dézsi István

DÉLUTÁN | 

Ismeri életünket

Igehely: Jn 4:16–19, 27–30, 39; Kulcsige: Jn 4:29 „Jöjjetek, lássátok azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: vajon nem ő a Krisztus?”

Az információ hatalom – tartja a mondás. Ezért működnek a titkosszolgálatok, a felderítők, titkos nyomozók, stb. mert a tudás hatalmat és befolyást ad annak, aki birtokolja. Lehet zsarolni, tönkretenni, de jóvátenni és építeni is vele. Az ember leginkább visszaél vele. Isten viszont, mivel mindentudó, teremtménye javára használja azt. Dávid a 139. zsoltárban ezzel foglalkozik, és csodálkozik Isten tudásán, ami megalázkodásra készteti őt.

Igénkben Jézus nem beszélt megalázóan a samáriai asszonnyal, hanem szeretettel és tapintattal tudtára adta, hogy ismeri az életét, múltját, jelenét. Az asszony sem vette sértésnek Jézus szavait, és eljutott a felismerésre, hogy Ő a Messiás, akit személyesen megismert. Ivott az élet vizéből, és elmúlt a szomjúsága, megszabadult, megváltozott az élete. A vedrét is otthagyva visszamegy azokhoz, akiktől szégyellte életét, és Jézushoz hívja őket, hogy megismerjék Őt.

Tudatosítsuk még jobban magunkban, hogy Jézus ismeri életünket, és ez az áldott tudás késztessen igazi imádatra, alázatra, odaszántabb szolgálatra Ő iránta a körülöttünk élők javára.

Dézsi István

 Napi áhítat

Igehely: Róm 13:1–7; Kulcsige: Róm 13:1 „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett.”

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az életünk, ha őseink nem vándoroltak volna Európába, és nem telepedtek volna le a Kárpát-medencében? Nemrég találkoztam egy ujgur felmenőkkel rendelkező kazah fiatalemberrel. Örömében videoklipet készített a „távoli rokonnal” arról, hogy milyen hasonló kiejtésű szavaink vannak. Nem érdekes, hogy ezer év múlva is ezek a közös szavak fellelhetők?