2021. február 20., szombat

DÉLELŐTT | 
Imádkozz együtt a házastársaddal!

Igehely: Jak 1:5-12; Kulcsige: Jak 1:5 „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.”

A házastársak egymáshoz való ragaszkodása nem csupán testi vonzalmon alapuló közelség, hanem lelki és érzelmi közelséget is jelent. Isten ereje olyanokon ragyog fel, akik élő közösségben vannak a bölcsesség forrásával, Jézus Krisztussal. Ezt pedig ne csak a szívben, mint magánügyet tartsuk fontosnak, hanem legyen egyik kifejezési formája a családi oltár felépítése. (5Móz 6:6-7) Az együtt imádkozás olyan alapkő, amely harmonikussá és erőssé teszi a kapcsolatokat. Kérjük Isten oltalmát családunkra, mondjuk el gondjainkat, (1Pt 5:7) kérjük jó tervének kibontakozását életünkre, és várjuk alázattal imáink meghallgatását.

Jakab apostol buzdítása szerint rendkívül fontos imádkozni és kérni Istentől bölcsességet és erőt a kisértések feletti győzelemhez. Mutatkozzon meg a bölcsesség hitünk gyakorlásában otthonainkban, hogy nem hanyagoljuk el a szent feladatok teljesítését.

„Én azonban, és az én házam népe az Urat szolgáljuk!” (Józs 24:15). Kész vagy-e találni időt, és nem kifogásokat a házastársaddal való imádkozáshoz?

Székely Béla Dániel

DÉLUTÁN | 

Szeretett minket, és elküldte Fiát

Igehely: 1Jn 4:7–12; Kulcsige: 1Jn 4:9 „Abban nyilvánult meg Isten irántunk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala.”

Leveleiben János apostol három témával foglalkozik. Milyen az életünk? - szentség, világosság, bűnnélküliség tekintetében. Mit hiszünk? - a hitelveink. Végül milyenek a kapcsolataink?

Igénk arra buzdít, hogy szeressük egymást. A szeretet a hívő ismertetőjegye. Isten egy kemény kontrollt épített be, amit nem lehet kikerülni. Nem szeret-hetem Őt, ha nem szeretem embertársaimat. Régi természetünk szerint nem vagyunk képesek arra, hogy egymást önzetlenül szeressük, de mivel „szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által”, (Róm 5:5) felszabadultunk a szeretetre. Befogadva Isten szeretetét, megragadva a bűnbocsánatot, átárad rajtunk az, amit mi is ajándékba kaptunk, és minket is éltet.

„Tartozunk mi is”, (11v.) hogy továbbadjuk, amit kaptunk. Most van az ideje a szeretetnek, mert nem tudhatjuk meddig lesz rá lehetőségünk. Hiszen a körülmények változnak, az emberek meghalnak. Mi garantálja a holnapi napot? „Ezért amig időnk van, tegyünk jót mindenkivel”! (Gal 6:10a) Szeretet áradjon köztünk, szeretet gyúljon bennünk, szeretet töltse be szívünk, add ezt nekünk, Urunk! (HH 680)

Székely Béla Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Róm 13:1–7; Kulcsige: Róm 13:1 „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett.”

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az életünk, ha őseink nem vándoroltak volna Európába, és nem telepedtek volna le a Kárpát-medencében? Nemrég találkoztam egy ujgur felmenőkkel rendelkező kazah fiatalemberrel. Örömében videoklipet készített a „távoli rokonnal” arról, hogy milyen hasonló kiejtésű szavaink vannak. Nem érdekes, hogy ezer év múlva is ezek a közös szavak fellelhetők?