2021. február 15., hétfő

DÉLELŐTT | 
A kritizálás és háborgás elpusztítja a szeretetet!

Igehely: Kol 3:18-25; Kulcsige: Kol 3:19 „Ti, férfiak, szeressétek feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák.”

Mit vár el Isten egy férfitől, (asszonytól) aki már házas? „Ti férfiak, szeressék feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák.” (19v.) Szeretni azt jelenti: én élek őérte, és nem ő énértem. Akkor is, ha ennek az az ára, hogy lemondok a hobbimról, rögeszméimről, kényelmemről. Szeretni azt jelenti, hogy az ő élete gazdagodik, és én ezért szívesen meghozom az áldozatot. Kevés férfi szereti így a feleségét. De annak a feleségnek, akit így szeretnek, nem lesz nehéz engedelmeskednie. (18v.)

Az a szülő, aki keserű kedvű, mogorva, mindig csak bírál, az nem nevel. Az elkeserít, ingerel és hosszú távon bátortalanná tesz. Márpedig gyerekeinknek szükségük van bátorításra, őszinte érdeklődésre, a meghitt kapcsolat folyamatos építgetésére és erősítésére. Az elfogadó szeretetünk éreztetése nélkül nem lehet eredményesen nevelni, csak kárt tenni a gyerekekben. Ezért fontos, hogy ne csak a feleségünket, hanem a gyerekeinket is szeressük értelmes módon.

Nálad mi akadályozza az áldást és harmóniát otthonodban?

Székely Béla Dániel

DÉLUTÁN | 

Örök szeretettel szerettelek

Igehely: Jer 31:1–6; Kulcsige: Jer 31:3 „A messzeségben is megjelent az ÚR: Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen.”

A babiloni fogságban sínylődő nép felé hangzik a próféta által Isten ígérete: megszabadítom és hazaviszem népem. Isten hűséges szeretete által ma is hív a vele való közösségre. Nélküle az indulataink, érzékiségünk, hiúságunk, kényszergondolataink, különféle bűneink fogságában vesztegelünk. Ezért küldte Ő a Fiát, a Szabadítót szeretetből hozzánk.

Szép képekkel szemlélteti Isten, hogyan rendeződik azoknak élete, akik szeretetét elfogadják és kilépnek a bűn sötétségéből. (4-6v.) „Fölékesíted még magad...” Helyreáll az Istennel való közösség, rendeződnek a kapcsolatok. Ez hozza el az együttélés örömét is. „Szőlőket ültetsz ..., fogják szüretelni is”. Értelmes munkát végzünk, szabad, gyümölcsöző, szép életet élünk.

Az Úr szeretete nem olcsó, nagyon sokba került, ezért is lehet örökkévaló. Az Ő szeretete maradandó, nem szeszélyes. Jézus tudván, hogy eljött az ő órája „szerette övéit a világban, mindvégig szerette őket.” (Jn 13:1)

Örülsz, hogy így szeret téged az Úr? Hálás vagy, hogy aki a pokolra kellett volna küldjön, szeret? Ezért „a testvéri szeretet legyen maradandó”! (Zsid 13:1)

Székely Béla Dániel

 Napi áhítat

Igehely: 1Pt 2:13–17; Kulcsige: 1Pt 2:17 „Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.”

Születésünktől fogva valamelyik országnak a polgárai vagyunk. Lehetséges azonban egy másik ország állampolgárságát is megszerezni üzleti érdekek miatt, kivándorlás által, vagy éppen a történelmi határok módosítása miatt elveszített polgárjog visszaszerzése által. Igazán elkötelezett azonban mindenki csak egy ország iránt lehet.