2021. augusztus 25., szerda

DÉLELŐTT | 
Isten igéjének hatékonysága

Igehely: Zsid 4:12 „Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, mélyre hatol, az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait.”

Isten igéjében nagy erő van. Azért erős Isten szava, mert maga Isten áll mögötte. Az emberi szónak is van ereje, de az Isten szava annyival erősebb, amennyivel hatalmasabb az Isten az embernél. Az alábbi felsorolásban láthatjuk Isten igéjének erejét néhány területen. Csodálattal hódoljunk az Úr előtt és mondjuk: „a szívembe rejtem beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened”.

Isten szava teremtő: „… ezt mondta Isten: Legyen…” (1Móz 1:3); Isten szava fenntartó: „… hatalmas szavával hordozza a mindenséget” (Zsid 1:3); Isten szava ítélő: „Menjetek előlem, átkozottak, az … örök tűzre” (Mt 25:41); Isten szava világosságot adó: „ő gyújtott világosságot szívünkben” (2Kor 4:6); Isten szava megszentelő: „Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság” (Jn 17:17); Isten szava útmutató: „Lában előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága” (Zsolt 119:105).

Isten igéje az egyetlen eszköz, ami igazán feltárja és megvizsgálja gondolataikat érzéseinket és szándékainkat. Amikor Isten igéjének fényébe kerülünk, a Lélek ereje által átváltozunk Isten formáló akarata szerint. Ezért mi szívesen vesszük és kívánjuk is ezt a megvizsgálást.

Kovács József

DÉLUTÁN | 

Seba lázadásának következményei

Igehely: 2Sám 20:1–7, 15–22; Kulcsige: 2Sám 20:2 „Ekkor Sebához, Bikrí fiához pártolt Dávidtól minden izráeli. De a júdaiak hűségesen követték királyukat a Jordántól Jeruzsálemig.”

Seba lázadását követően a dolgok egyáltalán nem néztek ki egyszerűnek. Dávid elhatározta, hogy ezt a lázadást már csírájában elfojtja. Új hadseregparancsnoka, Amászá, lett megbízva a seregtoborzással. Ez a megadott három napnál tovább tartott. Ezért Dávid elküldte Joáb testvérét, Abisajt Seba után, hogy megzavarja a hadsereg erejével a szerveződést.

Jóáb, a lefokozott hadvezér sem hagyta magát. A zsoldosokkal kivonult ő is Jeruzsálemből a testvére után. Majd Jeruzsálem közelében, Gibeon kősziklájánál, a vérig sértett volt parancsnok álnokul lemészárolta a visszatérő Amászát.

Az egyesített haderő az ország északi szélén, Ábél-Bét-Maakában érte utol a lázadókat. A város eleinte ellenállást tanúsított. Mikor már látszott, hogy a további ellenállás értelmetlen, egy nő egyezkedni kezdett Jóábbal. Itt Jóábnak volt hírneve. Végül Sebát, Bikri fiát a várban megölték. A hadsereg ennek bizonyítékát kapta, és elvonult a vár alól. A tanulság: a pártütés a test cselekedetei közé tartozik.

Mennyire jellemző reánk, hogy az elégedetlenkedők közé álljunk?

Kaszta Áron

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.