2021. augusztus 18., szerda

DÉLELŐTT | 
Vigyáznunk kell

Igehely: Zsid 3:12-13; Kulcsige: Zsid 3:12 „Vigyázzatok, testvéreim, senki ne szakadjon el közületek az élő Istentől hitetlen és gonosz szívvel.”

Egyedül az Úr képes elvégezni azt a csodát az ember életében, hogy kemény szíve meglágyuljon. Ha ez megtörténik, élhetünk az Úrban, és Ő élhet bennünk. Így beletartozunk Isten családjába. Sokan úgy gondolják, ha ez megtörtént, bármit tehetünk, most már mindenképp jogosultak vagyunk Isten országára.

„Vigyázzatok, testvéreim!” Vigyáznunk kell, mert a Sátán elnyelni kíván minden hívőt. Ha bűnöket engedünk és tűrünk meg életünkben, akkor szívünk gonosszá válhat újra. Ha kételkedünk Istenünk hatalmában és erejében, szívünk hitetlenné válhat. Ha ez bekövetkezik, elszakadunk az élő Istentől. Ebben a felgyorsult és modern világban vigyáznunk kell, hogy a bűn maradjon bűn, Isten maradjon Isten, Jézus Krisztus maradjon valóban Úr az életünkben! Ne alkudjunk meg a bűnnel! Vigyáznunk kell a szívünkre, mert onnan indul ki minden élet.

A gyülekezet az a hely, ahol meg lehet erősödni. Ezért mondja az ige: „Buzdítsátok egymást minden egyes napon…” (13.v.) A gyülekezet fontos tevékenysége a buzdítás. A pislogó gyertyabél módján élőknek szükségük van erre, életmentő lehet a számukra.

Vigyáznunk kell tehát egymásra is.

Fűrészes-Szálasi Rudolf

DÉLUTÁN | 

A sziroföníciai asszony hite

Igehely: Mk 7:24–30; Kulcsige: Mk 7:29 „Jézus ezt mondta neki: Ezért a szavadért, mondom, menj el, leányodból kiment az ördög.”

Az élő hit mindig cselekvő módban van. Nem lehet elhallgattatni, nem lehet félretenni, és nem lehet elbizonytalanítani. A sziroföníciai asszony hite próbákon ment keresztül, mégsem hagyta abba a lányáért való könyörgést, mert hitt Jézusban. Ha a Máté szerinti evangéliumból olvassuk ezt a történetet (Mt 15:21-18), azt is láthatjuk, hogy Jézus megdicséri őt a hite miatt. Származását tekintve ez az asszony pogány volt, nem Izráel házához tartozott. A tanítványok Izráel házához tartoztak, Jézus mégis megfeddte őket kicsinyhitűségük miatt.

Megtanulhatjuk tőle, hogy a hit nem adja fel a könyörgést, de nem mond ellent soha Krisztusnak. Jézus arról beszél, hogy Izráel házáért jött elsősorban, az asszony szívében mégis ott van az élő hit. Meggyőződéssel mondja, hogy megelégszik a „morzsalékkal” is. Tudja biztosan, hogy Jézus az egyetlen megoldás, és így a morzsalék is elég lánya gyógyulására.

Figyelemre méltó, ahogyan kitartóan imádkozik, és meghallgatásra talál. Bátorodjunk fel, és folytassuk hittel a könyörgésünket meg nem tért szeretteinkért.

Fűrészes-Szálasi Rudolf

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.