2021. április 3., szombat

DÉLELŐTT | 
Arimátiai József

Igehely: Mk 15:42-47; Kulcsige: „Ő pedig gyolcsot vásárolt, levette őt, begöngyölte a gyolcsba, elhelyezte egy sziklába vágott sírboltba, és követ hengerített a sírbolt bejárata elé. Mk 15:46”

Nem sokat tudunk Arimátiai Józsefről, hisz csak ennél az eseménynél esik róla szó a Bibliában. Még a helyiség: Arimátia, ahonnan származott, sem teljesen beazonosítható. Tudjuk viszont, hogy a Szanhedrin tagja volt, amely igazságtalanul halálra ítélte Jézust Nagypéntek reggelén. József viszont egy tiszteletben álló tanácstag volt, aki várta Isten országát, sőt Máté és János úgy mutatják be őt, mint Jézus követőjét. János még azt is megemlíti róla, hogy félelemből nem foglalt állást Jézus mellett. A keresztre feszítés után, viszont bátorságot vett és elkérte Jézus testét, hogy kifejezze hódolatát.

Lehet, hogy József csak tiszteletből temette el Jézust, mégis sokkal nemesebb és távolabbra mutató tettről van itt szó. Próféciák teljesedtek be azzal, hogy Jézus teste el lett temetve egy előkelő helyen. Nem csupán halála és feltámadása nagyon fontos, hanem az is, hogy teste el lett temetve. (1Kor 15:3-4)

Mikor volt utoljára, amikor nem mertél Jézus mellett állást foglalni?

Volt, amikor adódott második esély?

Hogyan tudsz ma Jézusnak hódolni?

Budai Dániel

DÉLUTÁN | 

Eredményes főpapi szolgálata

Igehely: Zsid 7:22–28; Kulcsige: Zsid 7:25 „Ezért üdvözíteni tudja örökre azokat, akik általa járulnak Istenhez, hiszen ő mindenkor él, hogy esedezzék értük.”

A főpapi tisztség az Ószövetségben gyökerezik és az Újszövetségben teljesedik ki igazán. Mindig szükség volt áldozatra, amióta csak bűn van a világban. Az áldozat jelképezte azt, hogy az elkövetett bűnöknek van egy ára. Nem, Istent nem lehetett kifizetni egy báránnyal vagy más áldozati állattal, ezek mind Jézus áldozatára mutattak előre. Jézus áldozata tökéletes volt. Ezt nem kell megismételni, ez örökérvényű. Az Ószövetségben a papok elsősorban magukért kellett áldozatot bemutassanak azért, mert ők is bűnös, halandó emberek voltak. Isten önmagát adta azért, hogy az áldozat tökéletes, bűn nélküli legyen.

A mi főpapunk Jézus Krisztus, aki képvisel minket, aki fizetett értünk. Sokan törekednek kifizetni bűneiket, jócselekedetekkel, imákkal, vagy éppen a lelkipásztoruktól várják el a tökéletességet. Egyedül Jézus volt képes fizetni, mert Ő tökéletes. Nézzünk egymásra ma is úgy, mint akik mind Isten kegyelmére szorulunk és rá van szükségünk. Ne várjuk egymástól a tökéletességet, hanem bocsássunk meg egymásnak, ahogy nekünk is megbocsát az Úr.

Budai Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Ef 6:5–9; Kulcsige: Ef 6:6 „Ne látszatra szolgáljatok, mintha embereknek akarnátok tetszeni, hanem Krisztus szolgáiként cselekedjétek Isten akaratát: lélekből.”

Isten a teremtéskor az uralkodás feladatával bízta meg az embert. Erejét, hatalmát gondoskodásra kellett felhasználnia. A bűnesetkor megjelent az egymáson való uralkodás ténye is. Amíg Isten ellenőrzése alatt marad az uralom, addig a gondoskodáson van a hangsúly; mihelyt kikerül Isten ellenőrzése alól, hamarosan elnyomássá, leigázássá fajul.