2020. december 10., csütörtök

DÉLELŐTT | 
„Uram, Uram!” – Megszokott önáltatás

Igehely: Lk 6:43-49; Kulcsige: Lk 6:46 „Miért mondjátok nekem: Uram, Uram – ha nem teszitek, amit mondok?”

Közismert Jézusnak az a mondása, hogy „Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.” (Mt 7:21) A szavakból álló istentisztelet önáltatás. De nem csak az üres beszéd lehet önáltatás, vannak üres cselekedetek is. A fent idézett mondatot (ami párhuzamos az alapigénkkel) Jézus így folytatja: „Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram, Uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát?” (Mt 7:22)

Jézus tanításának lényege két kérdéssel foglalható össze. 1) Milyen a szíved? „Tiszta-e már szíved, újjá lettél-e?” Kicserélte-e már Isten a kőszívedet? Isteni természet lakik-e benned? Amilyen a fa, olyan a gyümölcse. 2) Cselekszed-e amit az Úr mond? Aki csak hallgatója az igének, de nem megtartója, az becsapja önmagát. Homokra épít, és arra ébred, hogy ráomlik a ház. Kész vagy-e arra, hogy a mai napon ne csak ajkaddal tiszteld az Urat?

Sallai Jakab

DÉLUTÁN | 

Figyelmeztetés az Úrtól

Igehely: Jer 29:4-15 Kulcsigék: Jer 29:8-9 „Ezt mondja a Seregek Ura, Izráel Istene: Ne engedjétek, hogy rászedjenek benneteket a próféták és a jósok, akik köztetek vannak, és ne hallgassatok az álmodók álmaira! Mert hazugságot prófétálnak nektek az én nevemben; nem küldtem őket – így szól az Úr.”

Különleges időkben Isten különleges módon figyelmeztet. Jeremiás idejében a babiloni fogság elején, szokatlan helyzet állt elő. Mi a teendő idegen földön, alkalmazkodás vagy ellenállás? Rövid vagy hosszú távon rendezkedjenek be? A vélemény megoszlott. Az önjelölt próféták kihasználva a bizonytalanság idejét, azt hirdették, amit a nép hallani akart: hamar lejár a fogság és mehetünk haza. Ugyanez történt Jeruzsálemben is. Hananjá nagy hangon harsogta, hogy két esztendő múlva visszatér a nép és visszakerülnek a templom kincsei. Jeremiás is otthon maradt és szembeszállt ezzel a hamis prófétával, a fogságban lévő népnek pedig levelet írt, hogy telepedjenek le, építsenek, dolgozzanak és ne hallgassanak sem a kesergő, sem a gyors javulást ígérő prófétákra. Ma se hallgassunk sem a vészmadarakra, sem azokra, akik arra bíztatnak, hogy zárkózzunk el a világtól. Imádkozzunk és dolgozzunk településünk jólétért, legyünk mintapolgárok, dolgozzunk szorgalmasan, keresve és követve a békességet.

Sallai Jakab

 Napi áhítat

Igehely: Róm 13:1–7; Kulcsige: Róm 13:1 „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett.”

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az életünk, ha őseink nem vándoroltak volna Európába, és nem telepedtek volna le a Kárpát-medencében? Nemrég találkoztam egy ujgur felmenőkkel rendelkező kazah fiatalemberrel. Örömében videoklipet készített a „távoli rokonnal” arról, hogy milyen hasonló kiejtésű szavaink vannak. Nem érdekes, hogy ezer év múlva is ezek a közös szavak fellelhetők?