2019. február 6., szerda

DÉLELŐTT | 
Az ellenségünk legfőbb jellemzője

Igehely: Jn 8:39-47; Kulcsige: 8:44/b „Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja.”

A zsidó vezetők Ábrahám fiainak mondták magukat. Az Úr azzal szembesíti most mégis őket, hogy nem Ábrahám gyermekei, hanem az ördögtől származnak. Mert amiképpen Ő azt cselekszi, amit Atyjától lát, nekik is Ábrahám cselekedeteit kellene cselekedniük, ha valóban az ő fiai. Az Úr vitapartnerei kikérték maguknak, hogy ők paráznaságból születtek volna, arra hivatkozva: „egy atyánk van, az Isten”. Ha azonban ez valóban így lenne, akkor szeretnék azt is, aki Istentől jött, vagyis az Ő Fiát, de ezt ők nem teszik. Ez pedig azt mutatja, hogy ők az ördögtől vannak, mert az ördög akaratát és kívánságát cselekszik. Az Úr Jézus nem vonja kétségbe testi származásukat, de a lelki származásukat igen.

Az Istenfiúság jellemzője a szeretet. A gyűlölködés, hazudozás, gyilkosság a Sátánra jellemző, aki kezdettől fogva nem állt meg az igazságban, embergyilkos volt kezdettől fogva, és ő a hazugság atyja is. Ha világosság angyalává változtatná is magát, akkor sem szabad hinnünk neki.

Az Úr Jézus arra tanít, hogy halljuk meg Isten igéjét, és Sátán legfőbb tulajdonságait, gonosz szándékait ismerve, Isten erejével küzdjünk bátran és kitartóan a Kísértő ellen.

Gergely Pál

DÉLUTÁN | 

A dőzsölés bűne

Igehely: Jak 5:5-6

Mit értsünk dőzsölés alatt? Mértéktelen evés-ivást, tivornyázást, dáridózást. Ez nem lehet az istenfélő keresztyén magatartása, szokása. Jakab apostol ebben a tobzódásban a szív hízlalását kifogásolja, hiszen nagyon veszélyes, amikor valakinek megkövéredik a szíve. Nem csak testi értelemben igaz ez, de a lelki értelmezés szerint is helytálló. Az apostol másik kifogása a dőzsölés bűnével kapcsolatosan, hogy addig, míg a földön valaki ezt elköveti, az igazat öli meg. Tehát nagyon súlyos következményekkel jár a tivornyázás. Pál apostol a Filippiben levő testvéreknek sírva mondja az olyanokról, akiknek hasuk az istenük, hogy ők mindig csak a földiekkel törődnek, Krisztus keresztjének ellenségei, és kárhozat a végük. Üdvözítőnk azonban azért jött, hogy életünk legyen, sőt bőségben éljünk. Az igazi bőség Jézus Krisztusban, és Általa van. Az igazi keresztyén nem kívánja, és nem is akarja a dőzsölés bűnét elkövetni, tud bőségben élni is, de tud nélkülözni is. Isten az, aki őt bármely helyzetben igéje és Szentlelke által vezeti, és alkalmassá teszi a helyes magatartásra. Az Úr Jézus a jó Pásztor, tartozzunk nyájához, maradjunk az Ő pásztorlása alatt, hogy igazi bőségben élhessünk!

Gergely Pál

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.