2019. február 20., szerda

DÉLELŐTT | 
Aki a halál felett is Úr

Igehely: Jn 11:17-27; Kulcsige: 11:25 „Jézus ekkor ezt mondta neki: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él.”

János evangéliumát az Úr Jézus Krisztus evangéliumának is nevezik, mivel feltűnően eltér a többi háromtól. Időben az első megírt evangélium Márk nevéhez fűződik. Máté Márktól inspirálódott, Lukács pedig, amint műve elején megemlíti, tüzetes utánajárás alapján írta meg az evangéliumot. János azonban nem vette igénybe társait, hanem szinte szüntelen az Úr árnyékában járt, és felfigyelt minden részletre. Ez a fejezet is egy különleges, egyedi része az Újszövetségnek. János hangsúlyozza azt a valóságot, hogy az Úr az élet, és hatalma van a halál felett is. Mikor elhangzott az a kijelentés, hogy: ,,Én vagyok a feltámadás és az élet”, az Úr nem vigasztalni akarta csupán a gyászolókat, hanem isteni hatalmát is közölte velük.

Nem tudni, hogy Márta milyen teológiai képzésen vett részt, de két hatalmas igazságnak volt a birtokában: 1. Lesz feltámadás! Ezt nemcsak a szadduceusok cáfolták, hanem rajtuk kívül még sokan mások is, bizonyára azért, mert féltek az ítélettől. Mert ha van feltámadás, akkor van ítélet is. 2. A legfontosabb felismerése pedig az, hogy: ,,...te vagy a Krisztus, az Isten Fia.”

Van-e értelme e „pompás” életnek, ha nincs feltámadás?!

Dániel Zalán

DÉLUTÁN | 

József és Benjámin

Igehely: 1Móz 43:26-34

Ráhel keserűségében panaszkodott Jákóbnak, hogy gyermektelen. Jákób kissé dühösen ezt válaszolja kedvenc feleségének: „Talán Isten vagyok én, aki megtagadja méhed gyümölcsét?” (1Móz 30:2) Az Úr végül kegyelmes volt hozzájuk, és megszületett József. József testvérei Leától, Zilpától és Bilhától születtek, de mondanom sem kell, hogy József lett a Jákób szemefénye. Majd Ráhel újra teherbe esett, és megszületett Benjámin. Az anya azonban belehalt a szülésbe (1Móz 35:16-21). Így Józsefet és Benjámint a sors és az életkörülmények szorosan egybekötötték. Mikor József később Egyiptomba került, és felbukkantak testvérei élelemszerzés céljából, a legtöbbet apja és Benjámin után érdeklődött. Hiszem, hogy amikor a család megérkezett Egyiptomba, és József meglátta öccsét, felidéződött benne a sok gyermekkori emlék, és ezek könnyet csaltak a szemébe. József könnyei megnyugtatóak az öreg Jákób háznépe számára, hiszen azok azt igazolják, hogy József szíve nem fásult el a rangja miatt. Sőt, az egyiptomiak csodálkozására a legnagyobb adag ételt is Benjámin kapta. Ez pedig mindent elmond.

Dániel Zalán

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
13 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?