2018. szeptember 24., hétfő

DÉLELŐTT | 
Lopás-hatás az egész népre

Igehely: Józs 6:16-7:1.10-15; Kulcsige: Józs 7:11 „Vétkezett Izráel, megszegték szövetségemet, amelyre köteleztem őket, mert elvettek a kiirtásra szánt dolgokból, ellopták, és titokban a holmijuk közé tették.”

Jerikó elfoglalásánál a nép két parancsot kapott:

1. Egy kiirtási parancs, mely a parázna Ráhábon és családján kívül mindenkire és mindenre érvényes volt.

2. És egy megszentelési parancs – minden nemesfém az Úr kincstárába kerüljön.

A város elfoglalása terv szerint zajlott, de a megszentelési parancsot egy személy áthágta, amit Isten lopásnak nevezett, és ami miatt fellángolt a haragja (7:11). Ennek következménye az egész népre kiterjedt, ugyanis Aj meghódításának első próbája sikertelen volt, ami az egész nép létét veszélyeztette, mert ha ez a hír elterjed a népek között, akkor mind felbátorodnak, és egész Izraelt kiirtják a föld színéről.

A lopás, mint Isten szövetséges szavának áthágása, amit egy ember követett el a nép közül, hatással volt az egész népre.

Az újszövetségi nép is érzi, ha valamely tag áthágja a szövetség Igéjét, - most a „ne lopj”-ra gondolunk - amit Isten immár nem kőtáblára, hanem a szív hústáblájára írt. Te ne légy az az ember.

Légy hűséges az Úrhoz. Ő megáld téged, és áldás leszel.

Ferenczi Lajos

DÉLUTÁN | 

József testvérei

Igehely: 1Móz 37:1-11.18-27

József testvéreivel foglalkozzunk most. A testvérek meggyűlölték Józsefet, és csak idő kérdése volt, hogy ez a szívbeli viszonyulás meghozza a maga gyümölcsét: Józsefet kútba dobják az eladás tervével.

Nekünk is talán az a legnehezebb, amikor Isten a gyülekezetben kiválaszt valakit egy olyan munkára, amivel egy kis tündöklés is jár (tarka ruha, magasabb funkció), és az a valaki nem „én vagyok.” Amikor ilyen helyzet alakul, mindenképpen jusson eszembe pár dolog:

A gyűlölet és a féltékenység soha nem az Isten Szent Lelkének a munkája, még akkor sem, ha az adott élethelyzetben az illető személlyel kapcsolatosan jogosnak is tűnik. Ez ellen harcolni kell a szívben.

József álmaiban benne vannak a testvérek. Az Isten kiválasztása a gyülekezetben sohasem egy emberről szól, a testvéreket is tartalmazza. Pál azt mondja: „a test gyengébbnek látszó részei nagyon is szükségesek, és amelyeket a test tisztességtelen részeinek tartunk, azokat nagyobb tisztességgel vesszük körül, és amelyek ékesség nélkül valók, azok nagyobb megbecsülésben részesülnek, hogy ne legyen meghasonlás a testben, hanem kölcsönösen gondoskodjanak egymásról a tagok”. (1Kor 12:22-23.25)

Ferenczi Lajos

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!