2018. november 2., péntek

DÉLELŐTT | 
Új tartalomhoz új forma

Igehely: Mt 9:14-17; Kulcsige Mt 9:17/b „Újbort sem töltenek régi tömlőbe, mert a tömlő szétreped: a bor is kiömlik, a tömlő is tönkremegy; hanem újbort új tömlőbe töltenek, és akkor mindkettő megmarad.”

János tanítványai tudni akarták, hogy Jézus tanítványai miért nem böjtölnek. Az Úr példázattal válaszolt. Ő volt a vőlegény, a tanítványai pedig a násznép. Ameddig Jézus, a vőlegény velük járt, nem volt okuk a böjtölésre, mint a gyász jelére. Jézus válaszában az áll, hogy Jánossal egy üdvtörténeti korszak befejeződött, és a kegyelem új korszaka kezdődött el. Jézus új tartalmat hozott, és ehhez új forma kellett. A kegyelem és a törvény alapelveit nem lehet összekeverni, mert az a veszély áll fenn, hogy mind a kettő károsodik, akárcsak az új posztó az ócska ruhán, vagy az újbor a régi tömlőben. A kegyelem új korszaka hozza a Krisztusban nyert örömöt, a szabadságot, az Isten dicsőítését, ami elkerülhetetlen feszültséget eredményez ott, ahol az ószövetségi formaságokhoz, vallásos előírásokhoz ragaszkodnak. A maga helyén mind a törvény, mind a kegyelem kibeszélhetetlen értéket képvisel.

Okuljunk Jézus Krisztus beszédéből! Hova tartozol lelkileg? Tapasztalod-e a Krisztusban nyert örömöt és szabadságot?

Szekrényes Pál

DÉLUTÁN | 

Kövess engem!

Igehely: Lk 6:12-16

Az Úr Jézus elhívta tanítványait, hogy kövessék Őt. A megtérés azt jelenti, hogy valaki hátat fordít istentelen életének, és Istenhez fordul segítségért. Jézus Krisztusba veti a hitét és elindul az Ő követésére. Tehát a hívő élet Krisztuskövető életet jelent.

Az Urat követni ma is azt jelenti, hogy mindaz, amiben Ő példát hagyott, és amit Igéjében mond, ahhoz igazodom. Az Úr Jézus szerette az övéit, és ellenségeit is. Számunkra ez azt jelenti, hogy szeretnünk kell a gyülekezetet, Isten népét, de szeretnünk kell ellenségeinket is. Az Úr Jézus tiszta és szent életet élt, és mindig az Atya akaratának a teljesítése volt fontos számára. Ez azt jelenti, hogy nekünk is szent életet kell élnünk, nemet mondanunk a bűnre, és keresnünk Isten akaratát, hogy embereket nyerjünk Isten országa számára.

Jézus Szentlelkét ígéri tanítványainak, aki erőt és bölcsességet ad, hogy engedelmes Krisztuskövetők legyenek. Erre van nekünk is szükségünk, hogy kövessük Urunkat és Megváltónkat!

Mit jelent számodra a Krisztuskövetés a gyakorlatban? Mi segíti, és mi nehezíti? Hogyan tudsz másokat ösztönözni hűséges és Krisztusnak engedelmes életre?

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.