2018. november 16., péntek

DÉLELŐTT | 
Mennyit nyomsz Isten mérlegén?

Igehely: Dán 5:22-30; Kulcsige: Dán 5:27 „A tekél azt jelenti, hogy megmért téged mérlegen, és könnyűnek talált.”

Bélsaccar király sokat tanulhatott volna elődjétől, Nebukadneccar királytól.

Csak Istent, a mennyei királyt érdemes dicsérni és magasztalni, mert csak Ő méltó erre.

Ő mindent jól, igazságosan cselekszik. Tervei kifogástalanok, útjai pedig egyenesek és könnyen járhatóak minden ember számára.

A kevélyeket megalázza. Ezért int bennünket az Ige: „Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és felmagasztal titeket.” (Jak 4:10)

Sajnos nem tanulta meg ezeket. Hanem ezzel ellentétben, borozgatott főrangú embereivel, feleségeivel, ágyasaival, meggyalázva az Úr házának edényeit, amelyek szent célokra voltak készítve. Emellett még a bálvány isteneket, szobrokat is imádta és dicsőítette. Micsoda könnyű fajsúlyú élet ez? Semmi komolyság, semmi istenfélelem, csak könnyelmű szórakozás. A hívő szülők gyermekeire gondolok most, akik sokat láttak, s éltek át szüleik mellett, de a világi kívánságok és a barátok mégis elcsábították őket. Könnyelmű életnek rossz vége lesz. Így fejezte be Bélsaccar király is.

Istenünk, őrizz meg a könnyű, pelyva élettől. Segíts meg, hogy hasznos, és jó cselekedetekkel teljes életet éljek dicsőségedre. Ámen.

Szabó Mihály

DÉLUTÁN | 

Két különböző prófécia

Igehely: 2Krón 18:1-22

Aháb, Izráel királya háborúra készül Arám királya ellen, Rámót-Gileád ellen, és belerángatja sógorát is Jósafátot, Júda királyát. Jósafát szeretné tudni, hogy mit szól ehhez Isten, adja rá az Ő áldását vagy nem? Ezért meg kellett kérdezni a prófétákat. Izráelben akkor volt vagy 400 próféta. Sajnos nem az Urat keresték, az Igében, hanem Aháb királynak akartak kedveskedni és jót prófétáltak, biztató szavakat. De volt még egy próféta, Mikájahú, de őt nem kérdezték meg, mert ő nem a királyok arcát és dicsőségét nézte, hanem az Úr akaratát kereste az Ő Igéjében. Az Úr nem látta jónak ezt a háborút és a próféta is ezt mondta, amit meg is kellett keményen fizetnie. De az Úr igazolta őt. Aháb király pedig csúfosan meghalt. De nem az a fontos, hogy mit mond, és mit cselekszik a többség, hanem az, hogy egyik vagy másik problémára mit mond az Úr, hogy látja, hogy akarja Ő?

Ha valami problémád van, vagy fontos ügyed, kérdezd meg a Nagy Prófétát, az Úr Jézus Krisztust, az Élő Igét! Hidd el, hogy Ő igazat mond és úgy lesz a jó. De aztán ne keress másokat, mert sokféle lélek van.

Uram segíts, hogy mindig a Te Igédre, a Te próféciádra tudjak figyelni! Ámen.

Szabó Mihály

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.