2018. november 1., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Új kezdet –napról napra

Igehely: 2 Kor 4:16-18; Kulcsige 2Kor 4:16

A hívő ember az ellentétek világában él. Szemmel látható fizikai világban él, de lelki szemével a láthatatlanra, az örökkévalóra összpontosít. Hús-vér testben él, de halhatatlan lelke van. Egykor az óembere és a bűn uralma alatt volt, de Krisztusban új életet nyert, és Őbenne új teremtés lett. Most a Krisztus uralma alatt éli az életét. A test és a lélek között állandó harc van. Isten Lelkének segítsége által azonban van napról napra való megújulás és győzelem a bűn, kísértés és a világ fölött. A napról napra való, folyamatos megújulást Isten Lelke valósítja meg bennünk: „Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre”(2 Kor 3:18). A napról napra való megújulás érdekében elmaradhatatlan Isten Igéjének az olvasása, hallgatása, tanulmányozása és főképpen annak megtartása. „Ha nem törvényed gyönyörködtetne, elpusztulnék nyomorúságomban” (Zsolt 119:92).

Szekrényes Pál

DÉLUTÁN | 

Lekerül igája nyakadról

Igehely: Ézs 10:20-27

Ebben az igeszakaszban ígéret van Izráelnek, hogy a maradék megtér, és Asszíria igája nem fog már sokáig tartani. Isten szabadulást fog hozni népének. Az asszír iga, a bűn és engedetlenség következménye volt. Izráel elpártolt Istentől, hátat fordított neki. A büntetés utolérte, de Isten ígéretet tett a szabadulásra, ami később be is következett.

Számunkra, a legnagyobb ellenség a Sátán, aki azon van, hogy öljön, pusztítson és raboljon (Jn 10:10). A hívő embert is érik kísértések. Öltözzük hát fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassunk az ördögnek. Mivel az ördög e világ fejedelme, ezért a világból érnek kísértések, támadások.

A megtért, újjászületett embernek a szabadulás Jézus Krisztusban van és az Ő váltsághalálában. Aki naponta szoros kapcsolatban van az Úr Jézussal, az védelmet és segítséget tapasztal a kísértések idején. Az ilyen ember nincs a bűn hatalma alatt. Ígérete és reménye van a győzelemre.

Mi segíti elő, és mi akadályozza meg a kísértések fölötti győzelmedet? Hogyan éled meg naponta, hogy Krisztus megszabadított?

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.