2018. február 6., kedd

DÉLELŐTT | 
Jézus mellett lenni a legjobb

Igehely: Lk 8:19-21; Kulcsige: Lk 8:21 „Ő azonban így válaszolt: Az én anyám és az én testvéreim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és megtartják.”

Sokan kifejezték már ezt a meggyőződésüket, akik Isten közelébe kerültek. Ez mindig különleges megtapasztalás. Aszáf is megvallotta ezt: De én mindig veled leszek, mert te fogod jobb kezemet (Zsolt 73:23). A betániai Mária a jó részt választotta azzal, hogy Jézus mellett ült és hallgatta tanítását, mert neki ez volt a legjobb (Lk 10:38-42).

Családi, rokoni, baráti vagy éppen atyafiúi kapcsolatok nem akkor a legerősebbek, amikor csak egymáshoz ragaszkodunk, hanem akkor, ha mindegyikünk személyesen első helyre teszi Jézust és hozzá ragaszkodik. A családi és gyülekezeti élet nagy áldás, különösen akkor, ha mindenki Jézus közelségét keresi, és úgy vannak együtt, hogy Isten beszédének egyedüli tekintélye van közöttük. Tehát Jézus mellett lenni a legjobban úgy lehet, hogy hallgatjuk a tanítását és megcselekedjük azt!

Számodra kinek a közelsége a legértékesebb? Milyen kapcsolatban vagy a világgal?

Dézsi István

DÉLUTÁN | 

Az Ige világosságánál járni

Megvilágosodott értelem és megvilágított út. A kettő együtt szükséges a biztos haladáshoz. Fel kell fogni, hogy az úton veszélyek vannak, melyek az utazó halálát kívánják. Mit tehetek azért, hogy mégis célba érjek? Szerezzek világosságot és tanácsot. Az Ige az egyetlen és biztos útmutató a mennybe vezető úton, hisz onnan szállt le.

Isten úgy látta jónak, hogy csak a következő lépést világítsa meg előttünk, mint a mécses. Úgysem lépünk egyszerre kettőt. Ha pedig nagy szakaszt belátnánk, nem figyelnénk a lábunk elé.

Használom-e ezt a kitűnő lehetőséget: az Ige világit, én pedig követem a világosságot? Állandóan?

Kisded Ernő

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.