2018. december 14., péntek

DÉLELŐTT | 
Mennyország polgáraiként szolgálni

Igehely: Zsid 12:12-29; Kulcsige: Zsid 12:28 „Ezért tehát mi, akik rendíthetetlen országot kaptunk, legyünk hálásak, és azzal szolgáljunk Istennek tetsző módon: tisztelettel és félelemmel.”

Nem kell világvégejóslat ahhoz, hogy észleljük, mennyire ingatag az alap, amelyen élünk. Naponta tapasztaljuk, hogy a biztosnak hitt értékeink megrendíttetnek, széthullnak. Nagyobb átrendeződésben van a világunk, és az átrendeződések mindig megrendüléssel, összeomlással járnak. Nem tudjuk pontosan, hogy milyen rázkódással jár együtt a világ átrendeződése, de hogy valami inog, azt érezzük. Tapasztaljuk a bizonytalanságot a személyes életünkben is. Az élet nehézségei hatással vannak személyes és családi életünkre. Állandó vendég sok családban a stressz, az ezt követő betegségek vagy konfliktusok.

A teremtett dolgok megrendülhetnek, és meg is rendülnek, hogy „megmaradjanak a rendíthetetlenek” (27). Ma reggel fogadd az áldott mennyei igét: „mi rendíthetetlen országot kaptunk!” Ez az üzenet először a szintén forrongó, az átrendeződés alatt álló Rómában hangzott fel Néró császár uralkodása alatt. Nemcsak a nagy tűzvészben rengett Róma, hanem azoktól az üldözésektől is, amely a keresztyénekre irányult.

Van olyan értéked, amit senki és semmi el nem vehet? A rendíthetetlen ország polgára vagy? Légy hálás ezért, és szolgálj Istennek felelősséggel!

Nagy István

DÉLUTÁN | 

Isten népe, dicsérjétek Őt!

Igehely: Jel 19:1-5

„E földön lenn, oly küzdelmes az élet, kísért a bűn, nyomaszt a félelem. De vár reám, egy dicsőséges élet, mit Jézus vérén szerzett meg nekem.” A földi kincs akkor veszíti el vonzását, amikor a mennyre ráhangolódunk! Ebben segít a ma esti igénk. A 18-ik rész gyászénekeinek kontrasztja a mennyei örömujjongás. Az angyali karok e felhívásra válaszolnak: „Örülj, te menny, és örüljetek ti szentek, apostolok és próféták, mert Isten végrehajtotta rajta értetek az ítéletet” (18, 20).

Babilon elesett, és a nagy parázna a gonoszsága és bálványozása miatt elvette büntetését. Sőt, a második Halleluja után Babilon örök ítéletének jelképes kifejezése következik: „Halleluja, felszáll a füstje is örökkön-örökké!” Ez a kép Sodoma és Gomora ítéletét juttatja eszünkbe (1Móz 19:28).

Az angyali karok éneke fokozódik. Behatol a mennyei szentélybe, és ott csatlakozik hozzá a huszonnégy vén és a négy élőlény, akik leborulva imádták az Istent. A trónból előtörő hang most téged is dicséretre szólít: „Dicsérjétek Istenünket, ti szolgái mindnyájan, akik félitek őt, kicsinyek és nagyok.”

Ráhangolódsz- e dicséretre?

Nagy István

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.