2018. augusztus 24., péntek

DÉLELŐTT | 
Hogyan hívják segítségül azt, akit nem ismernek?

Igehely: Róm 10:9-17; Kulcsige: Róm 10:14 „De hogyan hívják segítségül azt, akiben nem hisznek? Hogyan is higgyenek abban, akiről nem hallottak? Hogyan hallják meg igehirdető nélkül?”

Az ember sokszor kerül szembe olyan helyzetekkel, amelyeket egymaga nem tud megoldani. Ilyenkor a legjobb, ha segítséget hív. Ha betegek vagyunk, orvoshoz fordulunk, ha egy háztartási gép meghibásodik, akkor szakembert hívunk segítségül.

A bűn az ember legnagyobb problémája, amit egymaga nem tud megoldani. De Valaki, aki nem más, mint Jézus Krisztus győzött a kereszten bűn és halál felett, és ez a győzelem a miénk is lehet, ha segítségül hívjuk őt.  Mert mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik. De csak az tudja segítségül hívni, aki hiszi, hogy Ő tud segíteni. De hogy higgyenek benne azok, akik még nem hallottak róla, és nem ismerik Őt. „Elmenvén azért...” – Jézus Krisztus már 2000 éve küldi tanítványait, hogy hirdessék az Isten Igéjét, (mert a hit hallásból van), hogy megismerjék az igazságot és higgyenek.

Vannak-e a környezetedben olyanok, akik még nem hallottak Jézus Krisztusról, vagy olyanok, akiknek noha van vallásos ismeretük, de nem ismerik az evangéliumot? Mit fogsz tenni ma, hogy valaki ezek közül meghallja, megismerje azt, aki tud segíteni – Jézus Krisztust?

Dimény Miklós

DÉLUTÁN | 

Szabad út

Igehely: Ef 2:14-19

A bűn és a Sátán válaszfalakat emel nemzetek között, generációk között, családtagok és házastársak között.

Jézus Krisztus a válaszfalakat lerontja. A keresztfán békességet szerzett az Ő testében. Ez a békesség függőleges és vízszintes irányban is érvényesül. A bűnt, ami válaszfal Isten és ember között, azt a kereszten lerontotta: „eltörölte a parancsolatokban ellenünk szóló kézírást, amely ellenünkre volt nekünk, és azt eltette az útból, odaszegezvén azt a keresztfára.” (Kol 2:14). Az Istennel való megbékélésnek ez az egyetlen útja. „Én vagyok az út... senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam” (Jn 14:6). Jézus tette szabaddá az utat az Atyához. Úgy a törvény alatt lévő zsidónak, mint a törvény nélküli pogánynak az egyetlen út az Atyához Jézus Krisztus. Ezt a bemenetelt (az örök életet) nem biztosíthatja más senki és semmi: sem vallás, sem egyházi méltóság, sem jócselekedetek.

Ha ráléptünk erre az útra, akkor egyazon ország polgárai vagyunk, Isten népéhez tartozunk, és semmi nem emelhet válaszfalat köztünk.

Van békességed Istennel? Tükröződik ez a békesség emberi kapcsolataidban?

Dimény Miklós

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.