2018. április 7., szombat

DÉLELŐTT | 
Halott voltam, de élek örökkön-örökké

Igehely: Jel 1:17–20; Kulcsige: Jel 1:18 „És az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai.”

Az Úr Jézus emberré lett, és viselte ennek minden következményét. Személyesen tapasztalta, hogy mit jelent, amikor megalázzák és kicsúfolják, gúnyt űznek belőle, hamis híreket terjesztenek róla. Hamis vádak alapján halálra ítélték, és emberhez nem méltó halálban volt része. De mindez nem győzte le Őt, hiszen harmadnap feltámadt a halálból, és él örökkön-örökké! Hozzá hasonlóan mi is győzhetünk a most tapasztalt visszásságok fölött – nem biztos, hogy már halálunk előtt, de minden bizonnyal a feltámadásunk után!

Az élő Krisztus szava hozzánk is ugyanaz, mint a feltámadást követő reggelen: ne féljetek! Krisztusé az első és az utolsó szó, és Ő nem fog cserbenhagyni minket! Ez pedig bizonyságtételre kell késztessen minket: mondjuk el azt, amit Krisztus mondott nekünk Igéje által.

Félelmet okoznak az élet viszontagságai, a mostani élet halálszaga? Ne félj! Átjárta Krisztus feltámadásának igazsága szívedet? Mondd el bátran! Bizonyságtételünk annál hitelesebb lesz, ha az életünkben tapasztalt csalódások ellenére is kiállunk a Biblia tanítása mellett.

Borzási Dávid

DÉLUTÁN | 

Isteni természet részesei

Igehely: 2Pt 1:1–4

Mennyire szükségünk van kegyelemre és békességre! Az egyik legszörnyűbb büntetés az, amikor nem bocsátanak meg nekünk. És mennyire nem kívánatos az az állapot, amelyet a nyugtalanság, feszélyezettség, szorongás, félelem és szegénység jellemez. Az Ige arról beszél, hogy az Úr Jézus megismerésében bőséges kegyelmet és békességet kapunk.

Mennyire szükségünk van olyan természetre, amely az életet és a megmaradást kívánja! Az Ige arról beszél, hogy az Úr Jézus megismerésében drága és hatalmas ígéretet kaptunk arra, hogy isteni természetben részesülünk, amely által megmenekülünk a világ pusztulásakor.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy ezt nem mi szerezzük meg magunknak, hanem adatik nekünk. Közülünk a legjobbak sem képesek erejükből és tehetségükből megszerezni azt. Az Úr Jézus és Isten Igéjének ismerete természetfölötti változást eredményez életünkben: kegyelem, békesség és isteni természet adatik nekünk, amit az Úr Jézus feltámadása szavatol. Úgy hiszem, nincsen ennél jobb recept a beteljesedett élethez.

Borzási Dávid

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?