TELEK-29

A félévenként sorra kerülő konferencia az „Erdély népe, Kárpát szép vidéke, s Tiszántúl megújulásra váró” lelkimunkásai között immár 15 éve kerül megrendezésre. Idén november 13-15. között az erdélyi körzetek mintegy negyven gyülekezetében élvezhették vendégeik igeszolgálatait, bizonyságtételeit. Különleges istentiszteletekre is sor került, úgymint bemerítés, gyermek-istentisztelet, ifjúsági óra, menyegző és temetés. Ez volt az eddigi legnépesebb konferencia, több mint 80 lelkipásztor, igehirdető vett részt rajta.

Kezdő alkalmunknak a Kémeri Gyülekezet nem-rég megnyitott, gyönyörű új imaháza adott otthont, ahová másnap a téma megbeszélésére és vasárnap  a záróistentiszteletre a csoport fele ismét helyet kapott. Ugyanilyen alkalmaknak a többiek részére  Paptamásiban és Kalotaszentkirályon került sor.

A fő témát az erdélyi testvérek fogalmazták meg:  A lelkimunkás szolgálata a Krisztusi szeretet által a családban, a gyülekezetbe és a társadalomban. A magyarországiak három testvért jelöltek ki és kér-tek fel a téma három területének kifejtésére.

Szegedi Tivadar vajai lelkipásztor egy nagyon őszinte, személyes előadást tartott a családban megvalósuló szeretetteljes szolgálatról. Néhány gondolatot kiemelek: „A férfi az igazgatója a családjának. A feladata a többieket nem leuralni, hanem kibontakoztatni. Passzív férj mellett kapitánnyá, agresszív férj mellett áldozattá válik a felesége. Ha látom a feleséged, megmondom, ki vagy. Ne menekülj az apai felelősség elől! Nem az a legfőbb, amit csinálunk, hanem akik vagyunk.”

Karancsi Csaba újfehértói lelkipásztor következett, aki a téma gyülekezeti vonatkozásáról beszélt. Ő nagyon alaposan belemélyedt a törvény és/vagy szeretet feszültségének elemzésébe, s végül összhangba hozásába. Jó volt megnyugodni a végső konklúzióban, ahogy ő fogalmazta: „A törvény a szeretet megvalósítója, technikája”, illetve idézte az igét (Róm 13,10b): „A szeretet tehát a törvény betöltése.” Láthattuk a gyülekezet felépítését, Krisztussal a középpontban, és mosolyogva, de magunkra ismervén szégyenkezve figyeltük a képeket az elhanyagolt, a kigyúrt,   a kikozmetikázott és a kiplasztikázott gyülekezetről, amely jobban teszi, ha a Bárány menyasszonyaként szereti vőlegényét, Őt képviseli és várja Őt. Jézus a szeretetparancsra adott döntésünket várja a benti testvérek és a kinti bűnösök felé egyaránt.

A harmadik előadó Pafkó Tamás, a debreceni Trinity Gyülekezet lelkipásztora volt. Neki a legszélesebb réteg, a társadalom színterén megnyilvánuló szeretetteljes szolgálat jutott. Három fő részre osztotta előadását. Mi a Biblia társadalomképe és koncepciója: a népek, mint egy szövedék vannak a világban, ezen belül a keresztyénség ellenkultúra, mert az EGY igazságot bírja és hirdeti. Éppen ezért elengedhetetlenül szükséges a hitelesség. Isten ilyen és ilyenné teszi a hívőket, és ez az egyetlen esélyünk a világban, hogy be tudjuk mutatni Istent és társadalmának valóságát. Ez pedig feltételezi a bizalmat. Be kell látni, hogy a fogyasztói, jóléti keresztyénség nem akar áldozatokat, de ki kell jönnie a burokból. Sebezhetővé tenni magunkat, mint Jézus a megtestesüléssel, a jászolban: „rátok bízom magamat” - s az emberek erre válaszolnak! Az előadó „identitásvesztés nélküli azonosulásra” buzdított.

Ebéd után mentünk a szolgálati helyekre, néhányan több száz kilométert utaztak vendégfogadójuk gyülekezeteibe, otthonaiba. Másnap volt mit megbeszélni! A három helyszínen mindenkinek lehetősége volt a témákhoz hozzászólni, röviden elmondani az esti benyomásait az istentiszteletekről, egymásért, szolgálatainkért imádkozni és a nehéz sorsúakért (párizsiakért, gyászolókért) közbenjárni. A záró alkalmakon a helyiek átadták a szólás lehetőségét, amelyet egy igehirdetésben, és 3-4 perces pörgős bizonyságtételek formájában ragadtak meg a vendégek.

Személyes zárómondataimban a többi vendég nevében itt is megköszönöm a vendégfogadó lelkipásztoroknak, a közös alkalmaknak helyt adó gyülekezeteknek a szíves és bőséges ellátást! Valaki azt mond- ta, hogy „a hívő élet olyan, mint a foci” - ezt most a TELEKre is alkalmazhatom. Eddig mindegyik találkozón részt vettem, és mindegyik más és más, változatos volt. Számomra az idei felemelő és gyógyító. Mert aki változhatatlan, örökkévaló szeretettel szeret, jelen volt köztünk! SDG!

Papp Dániel (Berettyóújfalu)