Lelkipásztori konferencia Magyarlónán

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetségének lelkipásztori közössége 2022. május 10-én konferenciát tartott a magyarlónai imaházban. A programvezető házigazda Szűcs Sándor lp., a Szövetség pasztorális alelnöke volt. Az együttlétet megnyitó imaórán Máté Miklós ny. lp. az Ef 3:14-21, a fiatalabb generáció képviseletében pedig Budai Dániel, frissen avatott brassói lp. az ApCsel 20:28 alapján szólt a jelenlévőkhöz. Az Istent dicsőítő énekeket Kiss Lehel, szamosújvári lelkipásztor kísérte orgonán.

A konferencia egyik vendégelőadója Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke volt. Világunk és kultúránk Isten mérlegén címmel bemutatott hitmélyítő szolgálatának alapigéjeként az Ézs 32:1-8-at olvasta fel. Vetítéssel egybekötött előadásában a hívők közösségét is nagymértékben érintő globális folyamatokat és változásokat vázolta fel. Rávilágított arra, hogy mennyire fontos Istentől bölcsességet kérve megértenünk a minket körülvevő világban zajló eseményeket, hogy azokra az Úr akarata szerinti, biblikus válaszokat adhassunk. Bemutatott néhány javaslatot az Isten szerinti jövő építése érdekében: ha önzetlen szeretettel fordulunk az önző világ felé; ha Istentől kapott bölcsességgel élünk az információáradás, a technológia korában; ha törődünk környezetünkkel a környezetpusztítás világában; ha alázatosan é-lünk az öntelt és önmagával elfoglalt világban; ha türelmesek maradunk az örömhajszolás világában; ha irgalmasságot cselekszünk az erőszakosság világában; ha Isten jelenlétében élünk minden percben a szekuláris világban; ha nagylelkűek és jótékonyak leszünk a fogyasztói társadalomban; ha a megelégedést hirdetjük a sok fölösleget felhalmozó világban; ha Istent dicsőítjük az önimádat korában; ha építő szavakat szólunk a pusztító szavakkal élő világban; ha Istennek való elkötelezettséget tanúsítunk a közöny világában. Az építő és tartalmas előadást követően a hozzászólások sora, a felvetett kérdések megbeszélése következett.

A pásztori konferencia másik kiemelkedő programpontja dr. Mészáros Kálmán, a budapesti Baptista Teológiai Akadémia rektora és Egyháztörténeti Tanszéke vezetőjének történelmi előadása volt. Az előadás címe: 500 éve reformáció – A reformáció harmadik ága, a döntés szabadsága – Anabaptisták 500 éve a Kárpát-medencében. 

1621-ben Bethlen Gábor, erdélyi fejedelem az anabaptistákat Morvaországból Erdélybe, a saját birtokára, Alvincre telepítette. 2022-ben 400 éve annak, hogy Bethlen Gábortól (a Kolozsváron 1622. májusában megtartott országgyűlés határozata alapján) az anabaptisták vallásszabadságot kaptak.

Dr. Mészáros Kálmán elmondta, hogy a 2023-as évet a Magyarországi Baptista Egyház az 500 éves Magyarországi Anabaptista Reformáció Emlékévének nyilvánította. Jövőre lesz 500 éve annak, hogy az első anabaptista tanítók a történelmi Magyarország területére érkeztek 1523-ban. A Magyarországi Baptista Egyház a jubileumi emlékév keretein belül tudományos előadásokkal, gazdag programokkal és megemlékezések sorozatával készül. Kiemelte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára és Információs Központja, az Országos Széchenyi Könyvtár és a Magyarországi Baptista Egyház közös kiadásában jelent meg a Könyvecske az igaz keresztyéni keresztségről... c., Dávid Ferenc által magyar nyelvre fordított és  Kolozsváron a Heltai Gáspár nyomdájában 1570-ben kiadott, egyetlen, magyar nyelvű anabaptista könyv fakszimile kiadása. A kiadvány karakter szerinti és értelemező átiratait alulírott, Kelemen Sándor Tomi, az erdélyi Magyar Baptista Levéltár levéltárosa és a Történelmi Bizottság tagja készítette el. Ennek a műnek a megjelenése is bizonyíték az anabaptista tanításokk jelenlétére és terjedésére a korabeli Magyarország területén. 

A jó lelki légkörben zajló, sok hasznos információval és tanáccsal gazdagító konferencia végén a résztvevők a lónai testvérek vendégszeretetét élvezhették. Soli Deo Gloria! 

Kelemen Sándor Tomi