Ki lehet hálás ember?

– Hálaadónap Székelyföldön, 2022

„Én egy kicsit elkéstem, Uram, ezen a mai délelőttön, de te sosem késel” – hangzott imában az őszinte bizonyságtétel a szeptember 4-i hálaadó ünnepélyen. Mindazok, akik a Székelyföldi Missziókerület gyülekezeteiből eljöttek a Hargita Keresztyén Táborba, ezt tapasztalhatták: az Úr nem késett, nem váratott meg minket, hanem jelenlétébe várt ismét. 

Az imára való egyik buzdításban elhangzott, hogy a hálaadás személyes kell legyen. Hálát adhat értünk más, de az soha nem lehet olyan hatással ránk, mint ha mi magunk adunk hálát személyesen az Úrnak. A buzdítás nyomán hadd legyen a beszámoló is személyes, élménybeszámoló jellegű, a temérdek üzenetből hadd emeljek ki néhány beszédes mondatot. (Tárgyilagos beszámoló, felvétel megtekinthető a Székelyudvarhelyi Baptista Gyülekezet YouTube csatornáján.) 

Érkezéskor a rézfúvósok hangján szólt a dicséret. Buzdítások által hívott az Úr imára, emlékeztetve minket arra, hogy mi mindenért hálásak lehetünk: a mindennapi gondviseléséért, a nem-mindennapi áldásaiért, kegyelméért, Jézus Krisztus áldozatáért, a Szentlélek általi és a testvéri közösségért, lelkünket minden időben tápláló szaváért. 

Délelőtt az 1Thessz 5:16-18 alapján kérdezett, válaszolt és hívott az Úr. Ki lehet hálás ember? Igazán csakis az Istenben hívő. Hiszen a hitetlen nem tud hálás lenni (Róm 1:21), csak esetleg szerencsésnek (determinizmus), vagy ügyesnek (egoizmus) mondhatja magát. A hívő embernek viszont a parancs mellé, hogy hálás legyen, minden körülmények között meg is adatik minden, hogy örömmel éljen a parancs szerint. A hívő embernek egyre inkább természete az idő múlásával a hála, a hálás magatartás. Ezt a benne lakozó Szentlélek munkálja, és a körülötte élőkre is kihat. A hívőnek kiváltsága is a hála, hisz „a fűszál is kap esőt, áldást, de tőle nem várja az Úr a hálát, az embertől viszont úgy fogadja, mint atya gyermekétől”. A hívő is lehet hálátlan, sajnos, de számára ez már természetellenes. Mi segíti, mi idézi elő bennünk a hálát? A Mindenható Istenbe vetett hit, Jézus személyének, példájának ismerete, a bennünk élő Szentlélek. Milyen akadályai vannak a hálaadásnak? Az Isten személye, jelleme, szava iránti kételkedés bizalmatlanná, hálátlanná tesz. Az önzés, az önmagam elképzeléséhez való ragaszkodás és a világiasság, a földi dolgokra való túlzott odafigyelés mindig elégedetlenséget szül, hálát sosem. A lelkületet illetően a kritikusság, a türelmetlenség, a lelki közöny és a lázadás is mind megfoszt a hálától. Noha hálás kellene lenni mindenért, mégis van, aki semmiért sem tud hálás lenni. Mi a hála következménye? Az, hogy Isten megdicsőül, a hálás ember megáldatik, a gyülekezet épül.

Míg „egyeseknek érthetetlen az Istennel való kapcsolat”, addig mi újra az úrvacsorai jegyek mellett lehettünk közösségben az Úrral és egymással. Emlékezhettünk az áldozat okára, bűneinkre, az áldozat tökéletes voltára, és a céljára, az ember megváltására is. „Az Úrnak halálát hirdessétek, amíg eljön”. Várakozást jelez az amíg szó. Hála azért, Akire várunk! Munkát sejtet ez a szó. Amíg visszatér, tenni kell valamit. Vágyakozás is van benne. Bizonyosságot ad. Csak addig kell várnunk, amíg Ő visszatér. 

A házigazda a 100. Zsoltárt idézve kérdezte, hogy a kapun át hálaadással jöttünk-e be az Úr jelenlétébe, meg tudtunk-e érkezni, egymással valóban találkozunk-e ilyen alkalmakon? Erre is jó lehetőség volt a közös ebéd.

A délutáni istentisztelet által arra hívott az Úr, hogy a láthatókon túl a maradandó áldásokért adjunk hálát. A látható a ráadás, a maradandó a kincs: hit, remény, szeretet. Mindez adatik. Ezekért is legyünk hálásak!

Számomra hangzatos mondatok: „Isten nem mondatokat vár - hál' Istennek! -, hanem minket, hogy hálát adjunk.”, „Köszönöm szépen, Uram...”, „Úgy érzem, nem tudok, most hálát adni, Uram! Bocsáss, meg!” Azóta is hangzanak bennem. Szolgálattevők voltak: id. Máté Zoltán, id. Kelemen Sándor (fúvós), ifj. Kelemen Sándor, Györfi Elek-Tóbiás, Kiss Ottó, Fűrészes Szálasi Rudolf, Vajda Miklós, Dóczi Tibor, Budai Dániel, a brassói gyülekezet zenei szolgálattevői és Veress Dániel, valamint alulírott. Ne késlekedjünk hálát adni!  

Mezei Ödön lp., Székelyudvarhely