„Hozd fel reánk arcod világosságát, ó, Uram!”

– EBaVISz-választókongresszus Zilahon 

A 4. Zsoltár címben idézett 7. verse adta a témáját az Erdélyi Baptista Vasárnapi Iskolai Szövetség (EBAVISZ) választókongresszusának, amelyre 2023. március 4-én került sor Zilahon. A négyévenként sorra kerülő eseményt Nagy Ferenc, a helyi gyülekezet egyik lelkipásztorának imája nyitotta, a helyiek vezették az éneklésben a mintegy 80 résztvevőt, akik Erdély különböző gyülekezeteiből érkeztek. Balogh Sándor, a helyi gyülekezet tagja buzdított imára a Jn 12: 26 alapján. Balla Frigyes, székelyhídi gyülekezeti elöljáró és hittantanár tartott előadást a fenti igeverset alapul véve, a világban levő szellemi sötétséget, valamint Isten világosságát állítva ellentétbe, s rámutatva arra, hogyan töri meg az Úr világossága a sötétség hatalmát. A kávészünetet követően – amely alatt megismerhettük többek között a Gyermek Evangélizációs Közösség irodalmi anyagát is – Fazakas György, a hadadnádasdi gyülekezet és körzet lelkipásztora, az RMBGYSZ oktatási alelnöke vette át a szót, aki a leköszönő vezetőség beszámolóit és a választás folyamatát vezette fel. Napi jegyzőnek Kovács Barnát javasolta Szatmárnémetiből, amely javaslatot a kongresszus elfogadott. Meleg Adina, a Harmatcseppek szerkesztője az elmúlt négy év témáiról és rovatairól szólt, belefoglalva a 6 éves szerkesztői periódusának örömeit és áldásait, ismertetve azt is, hogy a továbbiakban Kelemen Szabolcsné Krisztina fogja szerkeszteni a keresztyén gyermeklapot. 

Bereczki Klára, Temesvárról, a Bibliai Olimpia megszervezéséről, a járványidőszak alatt népszerűvé vált rajzpályázatról és rejtvényinvázióról, vlogpályázatról és fogalmazásversenyről szólt. Ferenczi Anna Mária, Kalotaszentkirályról az elnöki és titkári beszámolót foglalta össze, lévén, hogy Máté Imola és Szűcs Frigyes betegség miatt nem tudtak részt venni a kongresszuson. Ebben szó esett a járványidőszak alatt megszervezett online képzésekről, valamint a már hagyományosnak mondható Zene- és Sporttáborról. 

A választás pillanatai következtek, amelyre Urunk áldását és vezetését kértük. Az országos vezetőséget a hat kerületi vezető és a Harmatcseppek szerkesztője alkotja. A szavazás nyomán az EBAVISZ elnöke Dr. Balla Annamária lett Nagyváradról, titkára pedig Bereczki Klára Temesvárról. A vezetőség további tagjai: Fűrészes-Szálasi Rudolf (Erdőszentgyörgy), János Rebeka (Nagybánya), Kelemen Krisztina (Nagyszalonta, Harmatcseppek-szerkesztő), Nyilas Erika (Kolozsvár), Zsemlye Loretta (Szilágysámson). Fazakas György lp.  igei üzenetét követően (ApCsel 20:22-24) Molnár Ottó lp., Pardi Matild és Fazakas György lp. imádkozott az új vezetőkért. 

A testvéries lelkületű találkozó végén ismét a zilahi gyülekezet vendégszeretetét élvezhettük. Urunk áldása legyen gyülekezetünk gyermekein, szülőkön, tanítókon, és az EBAVISZ vezetőin egyaránt!

Vékás Benjámin