100 éves a Koltói Magyar Baptista Gyülekezet

Ki gondolta volna 100 évvel ezelőtt, hogy egy kosárfonó személyében érkezik Magyarországról Koltóra az első baptista hírnök? És hogy neki köszönhetően néhány személy, majd család életében az Úr olyan mértékben munkálkodik, hogy hamarosan gyülekezet alakul a faluban...?

Hálásak vagyunk az Úr jóságáért és kegyelméért, hogy maréknyi tagot számláló gyülekezetünket az elmúlt száz év alatt csodálatosan megtartotta. Ezért választottuk a 2022. szeptember 11-én zajló jubileum mottójának a 100. zsoltár 5. versét: „Mert jó az Úr, örökkévaló az ő kegyelme és nemzedékről nemzedékre való az ő hűsége!” 

János Csaba lelkipásztor köszöntötte a gyülekezetet, az elvándoroltakat és a vendégeket, majd egykori lelkipásztorunk, Nagy István imára való felhívása után a Szövetség elnöke, Pardi Félix szolgált a 100. Zsoltárból. A szép hálaadóének alapján megvizsgáltuk, milyen módon lehet hálát adni: vígan énekelve, szolgálva, örvendezéssel, eléje menve vígassággal, bemenve kapuin hálaadással és áldva az Úr nevét. 

A technikának köszönhetően a tengeren túlról is hallhattunk üzenetet, a gyülekezet volt lelkipásztora, Kulcsár Sándor küldte üdvözletét videóüzenetben. A köszöntések sorához Mike Sámuel, Mike József és Nagy István is csatlakozott. A befejező igeszolgálatot szintén egy korábbi lelkipásztorunk, Kovács József tartotta az Ézs 43:10-21 alapján. Feltevődött a kérdés, hogy elhisszük-e, hogy Isten újat cselekszik a gyülekezettel? Ő utat készít ott, ahol még nincsen, életet hoz létre az élettelenségben, lehetőséget ad a lehetetlen számára. Krisztus gyülekezetének jellemzője a missziós lelkület, így fontos elfoglaltságunk kell legyen, hogy mások is megismerjék az Urat, és csatlakozzanak a Krisztus élő egyházához az újjászületés által.

A közös ebéd után hálaadó koncerttel folytattuk ünneplésünket, melyet Mike Sámuel és József vezetett. Sok érdeklődő volt a faluból és a környék gyülekezeteiből. Annyi érdeklődő gyűlt össze a művelődési házban és annak előterében, amire nem volt még példa korábban. Mike Sámuel a vérfolyásos asszony meggyógyulása történetét idézve (Jn 10:10 és Mk 5:22-34) lelki gyógyulásra és szabadulásra hívta a jelenlevőket. A zenés istentisztelet jó alkalom volt arra is, hogy dicsőítsük Istent, hálát adjunk neki a jól ismert régi és az új énekek által is. De ami a legfontosabb, és a ami a mi szíveink vágya, hogy az elszórt igemagvak jó talajba kerüljenek. 

Hálásak vagyunk azoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak ahhoz, hogy gyülekezetünk fejlődhessen az évek során. Köszönet azoknak is, akik segítettek a jubileum megvalósulásában, akik velünk együtt örültek ezen a napon, vagy imádkoztak és imádkoznak értünk ezután is. Hisszük, hogy Isten nemcsak a múltban gondoskodott, hanem a jövőre nézve is ad ígéreteket, melyekre ráállhatunk. Mert Ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz! 

Koncsárd Anna