2024. október 2., szerda

DÉLELŐTT | 
A teremtett világ sóhajtozása

Igehely: Róm 8:18-25; Kulcsige: Róm 8:22 „Hiszen tudjuk, hogy az egész teremtett világ együtt sóhajtozik és együtt vajúdik mind ez ideig.”

Fohászkodik, nyög és szenved ez a világ, amiben élünk. Az egész teremtett világ sóhajtozik (22.v.) és szenved, mintha szülési fájdalom gyötörné. Amikor Ádám vétkezett, engedetlensége nemcsak az emberiségre hatott ki, hanem a teremtett világra is. Átkozott lett a föld. Az ember bűnének következménye viharszerűen söpört végig az egész teremtett világon.

Reménység nélkül nézni az eseményeket és a világot, mint egy süllyedő hajót, kétségbeejtő dolog. De Jézusban és Jézus által minden embernek lehet reménysége! Nem a bűn pecsétje lesz életem utolsó lapjain, mert ennek átkától a Megváltó megszabadított! Megszabadított téged is?

Igaz, testünk még sóhajtozik, a teljes megváltását várva... De üdvösségünk reménységre szól (24.v.), és ha „azt reméljük, amit nem látunk, akkor állhatatossággal várjuk” (25.v). Töltsük hasznosan a várakozás idejét, szolgáljunk könyörgésekkel és jó bizonysággal azok felé, akikben még nem él ez a reménység!

Boncidai János

DÉLUTÁN | 

Ő ad bölcsességet a bölcseknek

Igehely: Dán 2:20-30; Kulcsige: Dán 2:21 „ Ő szabja meg a különböző időket és alkalmakat. Királyokat taszít el, és királyokat támaszt. Ő ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt a nagy tudósoknak.”

Amikor Dániel felismerte, hogy milyen nagy a baj, és hogy az életük is veszélyben forog, hazament a társaihoz, és megosztotta velük a helyzetet. A célja nem az volt, hogy immár együtt találjanak ki valami okosat – hiszen Dániel barátai nemcsak fogolytársak, hanem imatársak is voltak! Milyen jó annak az embernek, akinek van élő Istene, és vannak imatársai is, mert nem esik kétségbe, akármilyen nagy is a baj. Okoskodás helyett tehát együtt imádkoztak, és ezáltal nemcsak elismerték, hogy a helyzet megoldása meghaladja a képességeiket, hanem a hitüket is kifejezték: van Isten az égben.

A mindenható Isten pedig úgy látta jónak, hogy megmutassa hatalmát, és bizonyítson azok mellett, akik minden áron bíztak benne. Így Dániel végül nem a mellét verte, hogy milyen kulcsszerepe volt a megoldásban, hanem az ajkát nyitotta meg imádatra: dicsőítette az egek Istenét (Dán 2:20-23).

Mindenható Isten, segíts minket is szintet lépni a kapcsolatainkban, hogy ne csak útitársai vagy padtársai legyünk egymásnak a gyülekezetben, hanem igazi imatársakká is váljunk! Ámen.

Boncidai János

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 24:1–10; Kulcsige: Zsolt 24:8 „Ki az a dicső király? Az erős és hatalmas Úr, az Úr, aki hatalmas a harcban.”

A mi Urunk a Seregek Ura. Legyőzhetetlen, ezért mindig győzelemre vezeti azokat, akik vele járnak. Az Ószövetségben számos példa van erre. Saul király akkor vét nagyot, amikor a győzelmet önmagának tulajdonítja, oszlopot emel önmagának. Dávid az Úrral felvértezve győzi le Góliátot, és számtalan győztes csatájában láthatjuk, hogy az Úr ment előtte: „Ha majd lépések neszét hallod a szederfák teteje felől, akkor szállj csatába, mert előtted megy Isten, hogy megverje a filiszteusok táborát!” (1Krón 14:15).