2023. december 27., szerda

DÉLELŐTT | 
Az ember természetes igénye a világosság

Igehely: Zsolt 43:1-5; Kulcsige: Zsolt 43:5 „Miért csüggedsz el, lelkem, és miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki, szabadító Istenemnek!”

Az ember legnagyobb félelmei közé tartozik a sötétség. A legtöbb bűncselekmény és szörnyűség is sötétségben történik. A földi élet világosság nélkül kipusztulna, ezért nem véletlen, hogy az ember természetes igénye a világosság. Mekkora kincset jelent egy sötét barlangban megpillantani a világosságot, vagy egy sötét éjszakában meggyújtani egy gyertyát! Ilyen megtapasztalást élhettek át a pásztorok is, amikor Betlehem mezején körülragyogta őket Isten dicsősége.
A lelki életben is legalább ilyen fontos a világosság. János apostol Jézus születését is a világosság megjelenéseként írta le: „Az Ige volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert”. A zsoltáríró számára Isten világossága és igazsága biztosítja a vezetést az életben. Még a halál árnyékának völgyében is felragyog az Úr világossága. Bízz a szabadító Istenben, mert ő fog kivezetni abból a sötétségből, amiben lehet, most vagy. Ha pedig élvezed Isten világosságát, akkor adj hálát érte, és ne rejtsd véka alá fényed.
Hogyan tudnál másokat is a világosságra vezetni?

Szűcs Dávid

DÉLUTÁN | 

A megbecsülésre méltó küldött

Igehely: Mt 21:33-44; Kulcsige: Mt 21:37 „Utoljára pedig fiát küldte el hozzájuk, mert úgy gondolta: A fiamat meg fogják becsülni.”

Van-e a gonoszságnak tetőfoka? A felolvasott igeszakasz az egyik legszomorúbb példázat. Mennyire gonoszok lehettek a szőlőmunkások, hogy jogtalanul megtartották a szőlő termését, majd hidegvérrel megölték a szőlősgazda szolgáit, és végül a gazda fiát is kegyetlenül meggyilkolták. A történetet hallva bennünk is feltámad az igazságszolgáltatás vágya: halálnak fiai a szőlőmunkások! Ugyanígy háborodott fel Dávid király Nátán próféta történetét hallva, nem sejtve, hogy ő a bűnös, aki halált érdemelne.
Vajon mi felismertük-e már magunkban a gonosztevőt, aki halált érdemelne, a bűnöst, akinek a bűnei keresztre szegezték Isten Fiát? Aki nem tér meg, attól elvétetik Isten országa, és annak adatik, aki megtermi annak gyümölcsét. Isten sokszor szólt a prófétákon keresztül, majd utoljára a saját Fián keresztül szólt hozzánk. (Zsid 1:2) Ő az a küldött, aki megbecsülést érdemel, akit a legnagyobb tiszteletben kell fogadnunk. „Senki sem méltó rá, hogy vegye szívünk hódolatát, csak egyedül az élő Úr, a király, […] magasztaljuk szent nevét, csak Ő méltó rá!”

Szűcs Dávid

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
5 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.