2020. február 8., szombat

DÉLELŐTT | 
A néma megszólalt

Igehely: Mt 9:32-34; Kulcsige: Mt 9:33 „Miután kiűzte belőle az ördögöt, megszólalt a néma, a sokaság pedig elcsodálkozott, és ezt mondta: «Sohasem láttak még ilyet Izráelben!»”

Ezen a héten reggelenként Jézus Krisztus csodáinak sorozatát élhettük át: az ördöngősök megszabadultak, a béna meggyógyult, a lány feltámadt, a vakok szemei megnyíltak, és a mai igerészben a néma megszólal. A néma ember nem tud beszélni, az Úrnak sem tudta elmondani fajdalmát, panaszát. Ráadásul még megszállott is volt. Jézus ezeket az embereket is meg tudja gyógyítani.

A bűn minden emberben valamilyen fogyatékosságot idéz elő. Milyen nagy kár, hogy látva Isten csodálatos alkotásait, ne tudj mondani semmit. Ne tudj bizonyságot tenni a Szabadítóról, ne tudj énekelni, mikor olyan sok szép ének van. Látva a nagy veszélyt, ne tudj figyelmeztetni senkit. A Sátán munkája az, hogy elnémítson, de az Úr Jézusé, hogy meg tudj szólalni.

„Kezed, ha megérint, már tudom, ha szólsz egy szót hiszem: / Feloldod néma ajkamat, megnyitod vak szemem.” (HH 412/3)

Jézus Krisztus a Szent Lélek által teljes gyógyulást tud adni. Megtapasztaltad-e már?

Szabó Mihály

DÉLUTÁN | 

Irgalmas az Őt szeretők iránt

Igehely: 5Móz 5:8-10: „Ne csinálj magadnak semmiféle bálványszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is három, sőt négy nemzedéken át, ha gyűlölnek engem.  De irgalmasan bánok ezer nemzedéken át azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.”

A ma esti alkalommal eljutottunk az irgalmasság sorozat utolsó elmélkedéséhez. Megismerhettük a mi Istenünket, mint irgalmas Atyánkat az Úr Jézus Krisztus által. Az Ő nagy irgalma a bűnös ember személye iránt nyilvánul meg és nem a bűn iránt. A bűnt igazságosan és szigorúan megbünteti harmad- és negyedízig, ezt láthatjuk ebben az igeszakaszban is.

Teljesen megtiltja, hogy valami hasonló istenképet alkossunk és azt tiszteljük vagy imádjuk. Istenünk nem tűri el, hogy valamit vagy valakit jobban szeressünk, tiszteljünk, mint Őt. Ő senkit vagy semmit nem szeret úgy, mint minket, bűnös embereket. Még egyetlen Fiának sem kedvezett, ideadta értünk. Figyelj és értsd meg, kedves olvasóm, hogy nincs fontosabb dolgunk e földi életben, mint a mi Atyánkat szeretni, parancsait megtartani és hűségesen szolgálni. Ő pedig kész irgalmasságát ránk árasztani és utódainkra is.

Nem váltak-e a modern technikai eszközök bálványoddá, amikkel több időt töltesz, mint az Úrral?

Szabó Mihály

 Napi áhítat

Igehely: 1Sám 25:23–33; Igehely: 1Sám 25:28 „Bocsásd meg azért szolgálód hibáját, mert a te házadat, uram, bizonyosan maradandóvá teszi az Úr, hiszen az Úr harcait harcolod, uram, és nincs benned semmi rossz, mióta élsz.”

A ránk következő héten több alkalommal is ószövetségi csatákról, háborúkról fogunk olvasni. Ezekből nem csupán történeti információkat, nem is haditechnikai ismereteket kapunk, hanem a lelki éle-tünkhöz és lelki harcainkhoz tanácsokat, alapelveket. Abban, ahogy Isten az ószövetségi hősökhöz szólt, amit azok tettek, és ahogyan reagáltak az Isten akaratára, mi magunk is az Úr szavát hallhatjuk meg. Így Dávid története Nábállal és Abigaillal számunkra is tanulságos.