2018. szeptember 26., szerda

DÉLELŐTT | 
Lopás-hatás: másoktól elvonás

Igehely: Jn 12:1-8; Kulcsige: Jn 12:6 „De nem azért mondta ezt, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem azért, mert tolvaj volt, és a nála levő erszényből elszedegette, amit beletettek.”

És ez a MÁS néha maga az ÚR. Ugyanis ebben az Igében arról van szó, hogy a szegények behozatala a képbe csak ürügy. Az igazi cél itt nem a szegények megsegítése, hanem inkább amiatti felháborodás, hogy az a drága kenet miért volt JÉZUS-ra pazarolva.

– A szegényekről Jézus maga sem feledkezik meg, hanem úgy tárja a tanítványok elé, mint egy mindenkori lehetőséget a szeretet tettleges gyakorlására. Ezt a nézetet képviselték a jeruzsálemi apostolok, amikor a pogányok között missziózó Pál szívére csak egy dolgot kötöttek: a szegényekről ne feledkezzen meg (Gal 2:10).

– Viszont van olyan alkalom, amikor Jézus „teste” a fontos. Ott maga a test, az emberi létezés egyik alkotó eleme, amikor elő van készítve a temetésre. Itt pedig a Gyülekezet, amit támogatni kell szükségeiben: a) alkalmas épület; b) lelkipásztor anyagi támogatása; c) evangelizáció megszervezésére; d) lelki munkások, tanítványok továbbképzését megcélzó bibliaiskolák fenntartása.

A lényeg – nem elhanyagolni a szegényeket, akik mindenkor velünk vannak, ugyanakkor felismerni azokat a pillanatokat, amikor a Krisztus-Test szorul támogatásra.

Ferenczi Lajos

DÉLUTÁN | 

Gyermekvállalás nehéz időkben

Igehely: 2Móz 1:6-22

Egyiptom új uralkodója abban látja az ország biztonságát, ha a nem-egyiptomi népekre olyan igát rak, ami meggátolja a szaporodásukat, és csökkenti az erejüket. Amikor az első terv nem vált be, egy még embertelenebbet eszelt ki: a bábákat kötelezte, hogy minden fiúgyermeket megöljenek. A bábák azonban félték Istent, és nem tették meg.

A következőket láthatjuk ebből Isten gyerekek felőli gondolatait illetően:

1. A gyerek mindig Isten áldása, s ha istenfélő szülőként vállalod, akkor neked és gyerekeidnek szól az Ige: „Gyermek voltam, meg is öregedtem, de nem láttam, hogy elhagyatottá lett az igaz, sem azt, hogy gyermeke koldussá vált.” (Zsolt 37:25)

2. Bár hívő körökben ez nem fordul elő, mégis, mint igazságot, jó kimondani: az abortusz „Egyiptom politikája,” ami mögött az embergyilkos, az ördög áll. Hirdesd ezt annak, aki nem tudja, és bátorítsd őt az előző igazsággal.

3) Legyen a gyülekezet az a hely, ahova a világ Egyiptomából be tudnak jönni az emberek, és megváltozik a gondolkozásuk a gyerekvállalást illetően is. Imádkozz ezért, és tedd meg azt, amit Isten rád bízott.

Ferenczi Lajos

 Napi áhítat

Igehely: 1Jn 2:15–17; Kulcsige: 1Jn 2:15 „Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete.”

„De hát Isten is úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte!” – hivatkozhatnál a Biblia legismertebb igeversére. Igaz, csakhogy egyrészt ott a világ – görögül kosmos – szó az emberekre utal, itteni igénkben pedig az Istentől eltávolodott, vele teljesen szembenálló közegre, ami nem az Atyától van. A három ezt leíró kifejezés jól átfogja és bemutatja, hogy a testi és önző kívánságok, kiegészülve a büszke életmóddal mennyire Istentől idegen gondolkodást és viselkedésmódot eredményeznek. Ezekhez a megalapozottan hívő, folyton fejlődő keresztényeknek nem lehet semmi közük (Jak 4:4).