2018. november 13., kedd

DÉLELŐTT | 
A hozzáállástól sok függ

Igehely: Péld 14: 1-18; Kulcsige: Péld 14:6 „Hiába keresi a csúfolódó a bölcsességet, az értelmes embernek azonban könnyű a megismerés.”

Nagyon sok minden függ az életben attól, hogy milyen a hozzáállásunk Istenhez, Igéjéhez és a kapcsolatainkhoz. Élhetünk bölcsen és bölcstelenül. Lehet beszédünk kevély, romboló, vagy építő, gyógyító, felemelő és megtartó. Lehetünk hűségesek, igazak vagy hamisak. Örömhír az, hogy az Úr Jézus által válhatunk hasznosakká a környezetünk számára. Ő ismeri szívünk keserűségeit, és betölthet mennyei örömökkel. Ő tudja vigyázóvá és gyümölcsözővé tenni életünket is, megáldani házainkat, mint ahogy megáldotta Obed-Edom házát és a Zákeus házát is. (2Sám 6:11 és Lk 19:9)

Jézus Krisztus nélkül pedig nagyon üres, tartalmatlan, hasztalan lehet valakinek az élete. Az útjai elromlanak, mert azt látja, hogy más után is lehet haladni, elég csak a vallásos, hideg életforma. Szomorúvá válhat, mint a gazdag ifjú, erőtlenné válhat, mint Sámson. Ezért mi járjunk inkább Jézus Krisztussal! „Jézus nélkül néked nincsen életed / Jézustól reméljed örök életed / Lehetnek itt néked nehéz napjaid, / De, ha bírod Jézust szűnnek kínjaid”. (írott ének)

Hogyan lehetne tartalmas a mai napod?

Szabó Mihály

DÉLUTÁN | 

Kétféle viszonyulás Istenhez

Igehely: 1Móz 19:23-29

Kétféleképpen lehet viszonyulni Istenhez: (1) elfogadom, amit mond, hiszek Benne és cselekszem akaratát, (2) vagy nem teszem, amit mond, és nem érdekelnek a szavai.

Miért is van ez így? Miért nem fogadott szót Lót felesége az angyaloknak? Miért nem hisz és engedelmeskedik ma minden ember Istennek, hisz jót akar mindenkinek? A válasz egyszerű. Isten az embert szabad akaratú lénynek teremtette. Nem egy sakkfigura, hogy oda tegye, ahová akarja. Szabadon választhat és dönthet, de éppen ezért kell viselje a következményeket. Egyféleképpen viszonyult Istenhez Lót és megvolt a következménye. Másféleképpen viszonyult a felesége és annak is megvolt a következménye. Ha Istenhez jól viszonyulunk, elfogadva és cselekedve az Ő akaratát, nem Ő jár jól, hanem mi. Mert Ő a mi javunkat, örök életünket akarja. Jézus Krisztus az Út, az Igazság és az Élet. Ha jól viszonyulsz Hozzá és teszed, amit Ő mond, soha nem lesz megbánni valód. Tanulj ez Ószövetségi Igéből és örökre boldog leszel.

Hogy viszonyultál Istenhez a közelmúltban és milyen következményei voltak?

Szabó Mihály

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?