2018. június 23., szombat

DÉLELŐTT | 
A könyörületes Atya

Igehely: Lk 15:17-24; Kulcsige: Lk 15:22 „Az apa viszont ezt mondta szolgáinak: Hozzátok ki hamar a legszebb ruhát, és adjátok rá, húzzatok gyűrűt az ujjára és sarut a lábára!”

A tékozló fiú története szemlélteti számunkra legélethűbben mennyei Atyánk egyik legszebb tulajdonságát, a könyörületet. Mire van szükségünk ahhoz, hogy Isten könyörületét megtapasztaljuk?

1. Őszinte bűnbánatra. Amikor a tékozló fiú magába szállt, akkor vett pozitív fordulatot az élete. 2. Konkrét elhatározásra, döntésre. Azt mondta: (gondolta magában) „felkelvén elmegyek és elmondom Atyámnak.” (18)

3. Konkrét cselekedetre. Amit elhatározott, azt bátran meg is tette, bármilyen nehéz is volt.

4. Hittel elfogadni a bocsánatot. Akkor is, ha ez nem mindenkinek tetszik, vagy egyeseket felháborít, mint a tékozló fiú testvérét. Te megtapasztaltad-e már személyes életedben így az Isten könyörületét? Ha nem, és ha ezt most őszintén szeretnéd, szállj magadba, bánd meg Isten és emberek előtt bűneidet, és fogadd el hittel Isten bocsánatát. Majd légy érte hálás.

Balogh Gábor

DÉLUTÁN | 

Ő sírba visz, de meg is elevenít

Igehely: Jn 11:1-16

Betánia Jeruzsálemtől keletre, kb. 3 km-re, az olajfák hegyének lejtőjén fekszik. Jézus szívesen időzött több alkalommal is az igerészben említett családnál. Lehet azt mondani, hogy lelki közelség, rokonszenv, mondjuk mai szóval, szimpátia kötötte a családhoz. Azért is üzennek Jézusnak: „Uram, íme, akit szeretsz beteg.” Ez úgy hangzott, mint egy burkolt, csendes kérés: „Jöjj és gyógyítsd meg.” És Jézus mintha nem venné figyelembe a kérést: „Ez a betegség nem halálos…” De nem hanyagolja a tények fontosságát: „… hanem az Isten dicsőségét szolgálja, hogy általa megdicsőüljön az Isten fia.” Jézus szerette a családot, otthon érezte magát náluk.

Az élet hajszája, gondjai, elveszik legdrágább kincsünket, az időt, egészséget, nyugalmat, békességet. És csak fáradt, kimerült, beteges perceket tudunk adni Jézusnak. Így aztán nem tudjuk meghallani életre hívó szavát, kimerült, agyonhajszolt lelkünk, sírbarlangja mélyéből.

Vajon otthon érzi magát Jézus nálam? Otthonra talált az én lelki világomban, miután megváltóm lett? Meghallottam életre hívó szavát: jöjj ki?

Mucsi Bálint János

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?