Tanárnő, tartunk Halloween-t?

Összehúzom a zakót magamon, jobb kezemben a táskámmal, hónom alatt a naplóval sietve megyek végig az előbb még oly zajos folyosón. Becsengettek, várnak a diákjaim.

Alig lépek be az osztályba, a legzajosabb, a legmozgékonyabb, a legtöbb türelmet igénylő tanulóim körbevesznek, és elhangzik a címben is szereplő kérdés:

Tanárnő, tartunk Halloween-t?

Újoncként, amikor a legelső osztály tette fel nekem ezt a kihívó kérdést, nem tudtam, mit válaszoljak. Én vagyok az angoltanárnő, mindenki más kevésbé kompetens meglovagolni a diákok lelkesedésének eme hullámait. Hiszen a „mentorainktól” is folyton ezt halljuk: motiváld a tanulóidat az ő érdeklődési területük szerint!

Lecsendesítő és odázó válaszom után (Majd később megbeszéljük.), felvesszük a leckét az előre elkészített terv szerint, és amíg írok a táblára, a gondolataim a gyerekek kérdése körül forognak…

Nemrég kezdődött a tanév, éppen kezdünk belerázódni a tanulás ritmusába, de a kis tanulóim folyton keresik a lazítás lehetőségét. Kapóra is jön az újabban nálunk is piacra törő angolszász „ünnep”. Igen, idézőjelben, mert az ünnepnek a felszabadult örömről kellene szólnia. Na, a Halloween pont nem az. Hogyan fogok kibújni a követelőzésükből – „A tavaly is megtartottuk a másik angoltanárnővel…”? Talán még a kollégáim is elvárják. Bennem erőteljes az ellenkezés… Sóhajomat Isten meghallotta, és válaszolt:

Egyszerűen csak mondd el, hogy te nem ünnepeled a sötétséget. Te a világosságot szereted, azt ünnepeled.

Mire az óra végére értünk, sort kerítettem arra, hogy elmondjam: a Halloween a sötétség ünnepe, játék a tűzzel, incselkedés a sötétség erőivel. Amelyek igenis léteznek, és az ember nincs biztonságban, ha nincs Isten oltalma alatt. Ismerem a világosságot, ismerem Istent, szeretem Őt, és én Őt szeretném ünnepelni! Gyertek, tartsunk inkább „Hálaadást”!

A „Thanksgiving”, a hálaadás ünnepe, az egyik legfontosabb ünnep az angolszász világban. A hálaadás témaköre a hálaokok felsorolásával (bár sokan elhagyják ezt a tényezőt, de lényegében Isten az, akinek hálát kell adnunk), a családi összetartás fontosságával, a közös étkezéssel (zöldség- és gyümölcssaláta) sokkal inkább hasznos és nevelő jellegű, mint a ijesztgetés, a csúnya, „haláli” kosztümök felöltése és az „édességkéregetés”.

Hívő pedagógusként feladatom a bibliai értékrendet közvetíteni a gyerekek felé a munkám során. Amikor Isten meggyőzött arról, hogy tanítanom kell, még mielőtt láttam volna az iskolát, a gyerekeket, már az volt az imádságom, hogy Ő segítsen, hogy fény legyek a gyerekek és a munkatársaim között. Legyek Jézus Krisztus fényének közvetítője. Számomra már ugyancsak megszokott, de hiszen a nevem is a fényről szól!

Hiszem, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnunk a bizonyságtételre. Használjuk ki az alkalmat, ha a gyerekek felhozzák a Halloween témáját, akár otthon, akár az iskolában! Biztosan fel fogják hozni, hiszen már a vezető üzletláncok is telerakják a polcokat mindenféle kacattal ennek ürügyén. Legyünk bátrak, és húzzunk éles határt a sötétség és a világosság között! Akár kezdhetjük ennek az igeverspárosnak a felolvasásával is:

„Ítéljétek meg tehát, mi kedves az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket.” Ef 5,10-11

„minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” Jak 1,17

Úgy gondolom, a kisgyermekek számára nem kell részletezni, ecsetelni a sötétség elemeit. Egyszerűen megemlítve minél távolabb taszítani magunktól, és óvni kell őket tőle. Hangsúlyozzuk inkább Isten fényét, ösztönözzük őket a hálaadásra.

Nagyobb gyerekek esetén hasznos lehet, ha körbejárjuk a következő kérdéseket a fenti igékhez kötve.

Vajon miért szeretik az emberek a sötétséget? Milyen emberek szeretik a sötétséget? (Akik nem becsületesek, akiknek titkolnivalóik vannak, akik rosszban sántikálnak, akik ártani akarnak másoknak, stb.)
Miért akar a sötétség ura minket is sötétségben tartani, esetleg visszarántani oda? (Mert így fogva tarthat, mert így becsaphat, mert így bánthat és tovább kínozhat minket, stb.)
Miért haszontalan cselekedet a Halloween-t ünnepelni? Miért lehet veszélyes? Hogyan leplezhetjük le ezeket? (Az egész témakör negatív, nem a szeretetről szól, sem a békességről. Veszélyes lehet, mert a gonosz kihasználja a sötétséget, hogy bántson minket. Beszéljünk nyíltan mindenkinek ennek helytelenségéről. A nyíltság a gonoszság elleni egyik legjobb fegyver.)
Mit jelent az, hogy Isten a világosság Atyja? Milyen jó ajándékokért vagy hálás? Elismered-e, hogy mindezek Tőle vannak? (Isten jó, tökéletes, tiszta, szent. Ő nem változik, megbízható, nyílt.)

Az idén ráadásul a reformáció kerek évfordulóját ünnepeljük. A reformáció is a „sötét középkor” rabláncaitól való szabadulást jelentette Isten igéjének, világosságának hirdetése, terjesztése által. Töltekezzünk be mindazzal a jó örökséggel, amit ez jelent számunkra, és terjesszük a fényt!

„Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” Jn 8,12

„Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város.” Mt 5,14

Kelemen Napsugár, Marosvásárhely

Forrás: kids2jesus.blog