Missziói kitekintés a világra

– EBF gyűlés volt 2018-ban Ukrajnában

Isten kegyelméből szeptember 26-30 között sor került az Európai Baptista Föderáció (EBF) évi közgyűlésére, amit az ukrajnai Lemberg (Lviv) városában tartottak meg. A Szövetséget Pardi Félix elnök testvér és alulírott képviselték. Megtudtuk, hogy az utóbbi 10-20 évhez viszonyítva az idei gyűlésre jelentkeztek be a legtöbben: 42 országból 150 képviselő. Az EBF-hez tartoznak még olyan országok baptista szövetségei is, mint az ukrajnai, moldáviai, szíriai, egyiptomi, iraki. Az EBF tehát tágabb, mint Európa. A gyűlésen jelen volt még Paul Msiza, a Baptista Világszövetség (BWA) elnöke, és Elijah Brown, a BWA főtitkára. A mottó „Megbékélés Krisztusban” volt, amelyről külön előadást tartott a BWA elnöke és főtitkára. 
Fontos nyilatkozatokat fogadtunk el a vallásszabadság és az emberi jogok védelme érdekében. Külön figyelmet kapott az ukrajnai válságövezetben élő baptisták és más hívők helyzete, akik immár több éve mély próbákat élnek át testileg, lelkileg. Az is különlegesség volt, hogy képviseltette magát az Oroszországi Baptista Szövetség is, bár ők nem tartoznak hivatalosan az EBF-hez. 

Elijah Brown, a BWA főtitkára beszámolt a világ Európán kívüli részein tapasztalható kihívásokról és áldásokról, amelyek baptista hittestvéreinket érik. A vallásszabadság, a misszió, és az üldözés témája körül időzve többek között a következőkre hívta fel a figyelmet. 

Kínában tovább erősödött az üldözés. Több ezer gyülekezetet bezártak, pásztorokat megmérgeztek, másokat börtönbe zártak. A hatóságok követelik a kereszt eltávolítását a templomokról, s hogy helyette tegyék fel az elnök fotóját. Az arcfelismerő technika segítségével igyekeznek elfogni a vezető pásztorokat, akiket utána faggatnak, elzárnak, vagy kínoznak. Mianmar észak-keleti részén 52 baptista gyülekezetet zártak be és 92 pásztor került börtönbe. A kanadai baptisták tiltakozó leveleket kezdtek írni a külügyminiszternek, kérve, hogy lépjen közbe két bezárt pásztor szabadon engedése érdekében. A külügyminiszter először nem törődött az érkező levelekkel, de később, belefáradva azok olvasásába, föllépett a két baptista pásztor kiszabadítása érdekében. Ezt a hírt örömmel vettük tudomásul, és imádkoztunk, hogy az Úr szabadítsa ki a fogságban levő hittestvéreinket. Észak-Koreában szintén súlyos a helyzet. Dél-Koreából a hívők lufikra nyomtatott igeverseket készítenek, és amikor déli szél fúj, feleregetik ezeket, hogy így juttassák át az igét Észak-Koreába, ahol az embereknek tilos Bibliát birtokolni vagy olvasni. Oroszországban is súlyosbodott a helyzet, mivel tiltani akarják az evangelizálást, és a kormány több helyen ellenőrzi a gyülekezeteket, vizsgálatot indít ellenük, és bírósági perbe fogja őket. 

A közel-keleti Jordániában baptista iskolát alapítottak, 1300 diák tanul, úgy fiúk, mint lányok (!) A diákok 60%-a keresztyén, a többi muszlim. Létesítettek baptista könyvesboltot is, és építettek egy szép konferencia központot. Mivel az országban rengeteg a bevándorló, a diákok közül csak 33% jordániai (azaz belföldi), a többiek más muzulmán országokból érkeztek. Eddig 1200 muzulmán nő részesült oktatásban. Havonta 2000 embert segélyeznek holland és kanadai támogatással. A Zarqa Baptista Gyülekezet tagjai számára az evangelizálás tiltott, amit az ország büntet, de az Úr mégis munkálkodik, és a gyülekezet növekszik. Sajnos, éppen a katolikus papok bizonyulnak sokszor a muzulmánok titkos ügynökeinek, akik beárulják az evangéliumi baptistákat a hatóságok előtt. 

A dél-amerikai Bolíviában a közelmúltban egy olyan törvényjavaslat született, miszerint minden hittérítés bűncselekmény. Hála az Úrnak, külföldi és belföldi nyomásra a törvényjavaslatot visszavonta a kormány, azonban jelenleg egy újon dolgozik, és nem mondtak le végleg az evangelizálás betiltásának tervéről. Nikaraguában az utóbbi hónapokban 950 baptista veszítette el az állását a társadalmi konfliktusok miatt. Ezek közül egyesek sürgős orvosi ellátásra és beavatkozásra szorulnak.

Az afrikai Nigériában körülbelül 500 embert öltek meg idén a hitéért, köztük több baptistát. Egy baptista imaházat is felgyújtottak, miközben bent istentisztelet folyt. Az istentiszteleten levő hívők zöme kimenekült, de egy fiatalember már nem tudott időben kijutni, és odaégett. A szörnytettet az országban élő muzulmán terroristák hajtották végre. Ruandában 2018. márciusa óta a kormány 6000 gyülekezetet zárt be egészségügyi okokra hivatkozva (!) Ezek közül 50 baptista gyülekezet, és 500,000 USD-t kell fizetniük az újranyitásért, amelyről mondanunk sem kell, hogy horribilis összeget jelent az ottani baptistáknak. 

Elijah Brown testvér, a BWA főtitkára rámutatott, hogy miként alakult a baptisták számának növekedése az elmúlt 25 évben. Meglepő adatokat találtunk:

Észak-Amerika fogyás
Európa stagnálás
Karib-szigetek 76%-os növekedés
Ázsia-Óceánia 119%-os növekedés
Dél-Amerika 190%-os növekedés
Afrika 800%-os növekedés

Nagyon elgondolkodtató volt azt is tudomásul venni, hogy miközben 1910-ben a keresztyének 66%-a még északon élt – főleg Amerikában és Európában, 1970-ben már csak 57%-a lakott északon, míg 2018-ban ez lecsökkent 34%-ra, és a többi 66% délen található (Dél-Amerikában, Afrikában, és Ázsiában)! Mindezek fényében hálát adhatunk azért, hogy a Szentlélek szele ilyen csodálatos módon fúj a déli földtekén, de önvizsgálatot kell tartanunk a stagnálás és a fogyás miatt, és imádkoznunk kell újabb megújulásért és növekedésért. Adja meg az Úr!

Borzási Pál